Värvikas etendus Käsmus: sadam, kulturnikud ja teised

, kaameraga Käsmu jälgija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Lepp.
Toomas Lepp. Foto: Internet

Vaatasin huviga läinud nädalal Võsu rannaklubis toimunud avalikku etendust Käsmu sadama detailplaneeringust. Kui etendus, siis peab ju olema stsenaarium, lavastaja ja osatäitjad. Žanr igatahes tundus olevat põnevik – võitlusest võimu ja vaimu vahel. Võim on külavanem ja rahajõmmid ning vaim Aarne Vaik koos kalurite ja kultuuriinimestega. Kes stsenaariumi kokku pani, pole veel päris selge, aga jäägu see tulevikuuurijatele.

Detailid peaksid teada olema etenduse pealavastajale Vihula vallavanemale hr Annes Naanile. Osatäitev publik jagunes kaheks – üks osa oli Vaiku toetav kultuurirahvas (Paul Laasik, Andrei Hvostov, Eve Kask jt) ning Käsmu kalurid. Teises leeris tellitud arhitektid ja meremuuseumi kõrvalkruntide omanikud eesotsas Heiti ja Reet Häälega. Vallavanem lavastajana juhtis etendust võimukalt: “Ega me siin teatrit tee, aplaus pole vajalik, teie aeg on piiratud!” Niisugused remargid kuulusid Naani repertuaari.

Narratiiviks niisiis Käsmu võimaliku sadama suurus ja sobivus. Näiline demokraatia – sõna said kõik soovijad – peidab endas põhiküsimust, omandit. Kelle omaks see modernne Käsmu sadam kunagi saab? Sellest keegi rääkida ei soovinud. Omanik on aga ikka see, kes maksab, investeerib ja ostab. Omandit sellel kaunil kaldapealsel on himustanud mitmed üritajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles