Eesti suurimas kartellileppes süüdistatavad astuvad kohtu ette

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigiprokurör Triin Bergmann.
Riigiprokurör Triin Bergmann. Foto: Mihkel Maripuu

Täna hommikul kogunevad Rakvere kohtumajja metsaveofirmade juhid ja nende advokaadid, et eelistungil paika panna tulevase kohtuprotsessi ajagraafik. Kohus hakkab arutama väidetavalt suurimat Eestis sõlmitud kartellikokkulepet.

Konkurentsi kahjustava kokkuleppe sõlmimises on kohtu all kuus inimest ja üheksa firmat.

RMK kuulutas kaks ja pool aastat tagasi, 2008. aasta suvel, välja metsaveohanke, mille eelduslik maht oli ligi kaks miljardit krooni. Mängus oli kogu RMK raiutud puidu vedu viie aasta jooksul. Firmade pakkumuste summaks kujunes 1,74 miljardit krooni, andes seega alust väita, et tegu on riigi ajaloo suurima kartellikokkuleppe juhtumiga. Konkursil oli 38 veolepingut, kuid mitte kõigi puhul ei kahtlusta riigiprokuratuur kokkumängu.

Riigiprokuratuuri teatel jagasid ettevõtted niiviisi omavahel ära kümme hanget. Esialgu oli uurimise all 25 firma tegevus, kuid kokkuvõttes sai süüdistuse üheksa firmat.

Skeem oli lihtne: firmad tegid pakkumused korraga peaaegu kõikidele lepingutele, kuid seejärel hakkasid odavamad pakkujad neid tagasi võtma. Esialgsetel andmetel ongi väidetav kuritegu selles, et odavamate pakkumuste tagasivõtmises leppisid firmad omavahel kokku.

Kahju sai sellest RMK, kuna pidi sõlmima kallimad lepingud. Ent kannatasid ka firmad, kes polnud nõus kokkuleppes osalema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles