Eesti lipp ümber maailma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värvilised kaadrid 1938–1940. aastatel toimunud eestlaste esimesest ümbermaailmareisist ilmusid alles hiljuti avalikkuse ette.
Värvilised kaadrid 1938–1940. aastatel toimunud eestlaste esimesest ümbermaailmareisist ilmusid alles hiljuti avalikkuse ette. Foto: Kaader filmist

Mis saaks vabariigi aegu olla veel südantsoojendavam kui nautida värvilisi kaadreid filmist, mille olemasolust teadsid seni vaid väga vähesed. Sellest, kuidas meie sinimustvalge seilab üle India ookeani. Ja seda kõike 1939. aasta sügisel, kui juba oli puhkenud teine maailmasõda ja kodus Eestis oli alanud hääletu alistumine nõukogude võimule.

ETV saates “Pealtnägija” nägi hiljuti esimest korda värvilisi filmilõike eestlaste esimesest ümbermaailmareisist, mis toimus aastatel 1938–1940 ning mille eestvedaja oli legendaarne Eesti meresõitja Ahto Valter.

“Ja neid kaadreid on seal päris palju. Alates reisi algusest kuni reisi lõpuni. Kõige suuremalt on seda [lippu] muidugi näha laevakerele joonistatuna, nad tegid selle pärast 1939. aasta septembrikuud, kui nad Jaaval olid. Inglismaa oli juba Saksamaale sõja kuulutanud ja selleks et Saksa allveelaevad neid põhja ei laseks, maalisid nad pardale sinimustvalge lipu, kuna tollel hetkel oli Eesti neutraalne. Ja selle sinimustvalge lipuga sõitsid nad kuni lõpuni välja,” rääkis dokumentalist Jaanis Valk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles