Valitsuse võimsate Ida-Viru päästeplaanide ootuses

Alar Karis
, riigikontrolör
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Karis.
Alar Karis. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Narvas toimuvast valitsuse väljasõiduistungist ja kabinetinõupidamisest kuulutas Eesti Päevalehe Ärileht [2. 03. 2016]: “Ministrid lähevad homsele valitsuse istungile võimsate Ida-Viru päästeplaanidega.” Nagu teada, on arutelu fookus põlevkivisektoril: leevendused, mida ettevõtted ootavad, erinevate riiklike tasude võimalik sidumine nafta maailmaturuhinnaga jms. Avalikkuses on juttu olnud mitmest võimalusest, sealhulgas põlevkivi kaevandamise õiguse tasu ja keskkonnatasude alandamisest. Hoiakuid on kõlanud seinast seina. Eri ministritel eri plaanid.

Mõtlesin, millist alusinfot mina vajaksin, kui mul tuleks langetada selles asjas otsuseid. Esiteks tahaks ma teada, milline ikkagi on meie põlevkivitööstuse majanduslik olukord. Tahaks teavet ettevõtete rahavoogude, käibe, nn tulevikutehingute tingimuste ja muu seesuguse kohta, millest nähtuks iga äriühingu finantsiline olukord ja väljavaated. On ju elementaarne, et võimalikul abistajal on abi soovijast täielik pilt.

Ühtlasi vaataksin, kas nafta madal maailmaturuhind avaldab põlevkivisektori äriühingutele ühesugust või erinevat mõju ehk milline on põlevkiviõli müügist saadava tulu osakaal äriühingu kogutuludest. Nii võib äriühingute olukord ja vajadus riigi abi järele olla erinev. Ja ma tahaks olla enne otsustamist kindel, et abi on kooskõlas Euroopa Liidu ühisturu reeglitega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles