Maapoed kaitse alla

Valdo Randpere
, riigikogu liige, reformierakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdo Randpere.
Valdo Randpere. Foto: Küllike Rooväli

Tanklapood on hõredama asustusega maapiirkondades sageli kodupoe asendaja ja seepärast ei tohiks sealset kaubavalikut enneaegu piirama asuda. Lähiajal peab valitsus jõudma kokkuleppele tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski plaanides karmistada alkoholipoliitikat. Lahtiseks on jäänud küsimus, miks sotsiaalministeeriumis valminud seaduseelnõu keelab alkoholimüügi ka tanklakauplustes.

Suuremas plaanis toob minu kui liberaalse vaate esindaja hinnangul keelupoliitika kaasa ohu, et kui tanklate kõrval asuvates kauplustes kehtestada n-ö tavapoodidest rangemad piirangud, nagu alkoholimüügi keeld, väheneb ettevõtjate huvi maapiirkondades tegutseda. Kui vaba konkurentsiga turul hakata poepidajaid piirama, liiguvad nad sinna, kus piirangud ei kehti. Kannatab tarbija, kes edaspidi saab bensiinijaamast osta ainult bensiini ning peab toidukaupu tooma maakonnakeskuse supermarketist. Kuid Ossinovski piirangukava puhul on ka teisi küsitavusi.

Tõsi on see, et eestlane joob liiga palju. Valitsuskoalitsioon on kokku leppinud, et tõstab tubaka ja alkoholi kättesaadavuse vähendamiseks aktsiise. Uuringud näitavad, et tarbimist mõjutab kõige otsesemalt siiski toote hind. Kui alkoholi hind tõuseb, siis hinnatundlike inimeste seas, nagu on noored, selle tarvitamine väheneb. Lisaks: kui alkoholipoliitika tegemisel on vaja kaitsta noori ja liigtarbijaid, siis nemad toovad oma joogid tavalisest toidupoest, mitte tanklapoest, kus hind on kõrgem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles