Autahvel: kuldne autegu ehk Tammsaare kiidab ja kummardab

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autahvel: kuldne autegu ehk Tammsaare kiidab ja kummardab
Autahvel: kuldne autegu ehk Tammsaare kiidab ja kummardab Foto: Marianne Loorents, Internet, montaaž

Rakverest on saanud ... kirjaoskajate pealinn. Kui sajandivahetuse paiku sõber Raivo Riimiga unistasime “Kalevipoja” maailma esiettekandest, ei osanud me sugugi aimata, mille kõik see käivitab. 2003. aastal leidsime “Kalevipoja” ettelugemise ideele tulised toetajad toonase maavanema Urmas Tamme ja teatrimees Urmas Lennuki näol. Ka siis ei osanud me arvata, et rahvuseepose ettelugemine vallimäel paneb Rakvere ja kogu Lääne-Viru maakonna isemoodi hingama ja ... lugema.

Sest mis järgnes! Järgnes ju Euroopa Liidu aluslepingu avalik ettekandmine Keskväljakul. Seejärel jõuti kirikupäevade raames piibli ettelugemiseni. Nii oli üsna loogiline, et ega kolm neljandata jää, ning nii andiski Rakvere kolledž oma Tammsaare-lugemisega väärika panuse aina pikemaks venivasse ritta. Korralik korraldus, perfektne esitus, kena jäädvustamine takkatippu. Mida võiks veel ihata ühelt ürituselt, mille sisuks “Tõe ja õiguse” II osa avalik ettelugemine päikesetõusust loojanguni.

Praegu on ettelugemine ja lugemisoskus aina olulisemaks saamas. Maailm muutub aina enam lühitekstilembeseks, nii et pikema kui 400tähelise tviidi ette- ja läbilugemine võibki osutuda suuremat sorti saavutuseks, millest kindlasti saab oma järgmises säutsus rääkida. Ja kui sel taustal on olemas üks seltskond rahvast, kes ... loeb vabatahtlikult ette olulisi tekste, siis see on imetlusväärne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles