Tarbijakaitse soovitab varuda aastavahetuseks nii raha kui kütust

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks ja pool aastat pärast eurole üleminekut on ringluses veel ligi 50 miljoni väärtuses kroone.
Kaks ja pool aastat pärast eurole üleminekut on ringluses veel ligi 50 miljoni väärtuses kroone. Foto: Urmas Luik

Tarbijakaitseamet soovitab inimestel euro tulekuks valmistuda ning järgida meedia vahendusel antud nõuandeid. Näiteks on soovitatav varuda aastavahetuseks nii piisavalt sularaha kui ka bensiini, kuna osa tanklaid on uusaastaööl suletud.


Tarbijakaitseameti infotelefon 1330 on ka jaanuari esimestel päevadel kella 11-18 tarbijatele ja ettevõtjatele avatud, teatab amet.

Lisaks tuletab tarbijakaitseamet meelde mõningaid olulisi euro kasutuselevõtuga seonduvaid punkte:

Euro kasutuselevõtt ei muuda ühegi juriidilise dokumendi tingimusi ega vabasta võetud kohustuste täitmisest.

Kroonides sõlmitud lepingute puhul arvestatakse rahalised väärtused eurodesse, kasutades üleminekukurssi ja ametlikke ümardamisreegleid.

Ettemakse tasumist tõendavad dokumendid, millele on peale märgitud kehtivusaeg (ettemaksekaardid, kinkekaardid, piletid), kehtivad vastavalt märgitud tähtajale.

Paralleelkäibe perioodil 01.01.2011-14.01.2011 saab  sularaha maksevahendina kasutada nii kroone kui eurosid. Sularahas võib sellal maksta nii kroonides kui eurodes, sh osa arvest kroonides ja osa eurodes. Vahetusraha antakse üldjuhul eurodes.

Need reeglid kehtivad kõikjal, muu hulgas ka ühistranspordis ja taksodes.

Parkimisautomaadid peavad olema seadistatud eurodesse hiljemalt 15. jaanuariks. Enne seda on sularahas võimalik maksta kas kroonides või eurodes olenevalt automaadi seadistusest, kuid kaardiga ainult eurodes.

Tähelepanu tuleb pöörata sellele, et kaupleja on kohustatud vastu võtma kuni 50 euromünti sõltumata vääringust. Suurte kupüüridega maksmisel täpsustage, kas kassas on piisavalt tagastusraha.

Kui kauplejal tekib probleeme vahetusrahaga, siis tuleb sellest tarbijat eelnevalt teavitada, näiteks paludes mõistvat suhtumist, kui tasumisel ilmneb, et kassas puudub hetkel sobiv kogus tagastusraha. Siiski tuleks püüda maksta võimalikult täpse summaga, kuna tagastusraha hulk võib olla piiratud.

Tarbijakaitseamet juhib tähelepanu, et alates 15. jaanuarist on krooni hinnal vaid informatiivne tähendus. Kui toode on ostetud kroonides, kuid tarbijaprobleem ilmneb uuel aastal, siis toote maksumuse arvestamise aluseks on ametlik keskkurss 15,6466.

«Inimestel tuleb harjuda sente senisest enam tähtsustama, sest eurosendi väärtus on kroonisendi omast palju suurem,» hoiatab amet.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles