Omavalitsus peab olema kogukonnakeskne

Andres Ammas
, vabaerakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Ammas.
Andres Ammas. Foto: Internet

Eesti Vabaerakond peab haldusreformi elluviimist vajalikuks. Meil on tõsiselt hea meel, et reformierakond on pärast Andrus Ansipi Brüsselisse komandeerimist ärganud mingist arusaamatust nõidusunest, mis ei lasknud neil pikka aega mõista haldusreformi teema tähtsust.

Meie ees oleva eelnõu küpsetamine ei ole koalitsioonile olnud kerge. Veel mullu unistati, et novembriks sõnastatakse kriteeriumid, millele üks tegus omavalitsus peab vastama. Koalitsiooniosaliste kommentaare kuulates selgub, et ei ole täit üksmeelt küsimuses, kas elanike arv omavalitsuses peab olema 5000, 11 000 või maakonnatäis inimesi. Küsimus riigi ja kohaliku tasandi ülesannete jaotusest on praegu jäänud täiesti kõrvale.

Kaarel Tarand tsiteeris emakeelepäeval põhiseadust, mis ütleb: “Kõiki kohaliku elu küsimusi otsustavad ja korraldavad kohalikud omavalitsused, k e s tegutsevad seaduste alusel iseseisvalt.” Siin ongi konks. Põhiseadus ütleb: k e s. Põhiseaduses tähendab omavalitsus eeskätt inimesi, nendevaheliste suhete korraldust ja otsustamise reegleid. Praegune koalitsioon peab oma töö eesmärgiks luua “tugevad omavalitsused, m i s suudavad kohalikku elu terviklikult arendada ja kus inimestel on tagatud heal tasemel ja kättesaadavad avalikud teenused”. Võite küsida, mis tähtsust sel on, kes või mis. Arvan, et sellel on tähtsust. Sellest, kes või mis, võib kujuneda omamoodi sümbol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles