Suhkru hind kerkib peatselt

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkrukilo hind kerkib juba jaanuaris vähemalt kümme protsenti.
Suhkrukilo hind kerkib juba jaanuaris vähemalt kümme protsenti. Foto: Toomas Huik

Maailmaturu hinnatõus ja kauba nappus euroliidus tõstab jaanuaris suhkru hinda vähemalt  kümnendiku.

«Suhkru pakkumismahud Euroopa Liidus on erakordses madalseisus, mistõttu on tarneprobleemide teke lühiajalises perspektiivis tõenäoline,» tõdes Nordic Sugari esindaja, suhkru maaletooja Montemari tegevjuht Alo Süvari.

Tema sõnul on euroliidu suhkrunappus tingitud sellest, et maailmaturul on suhkrut lihtsalt vähe ja hinnatase tõusis järsult ajaloolisele kõrgtasemele. Euroliidus toimivad aga kindlaks määratud tootmiskvoodid ja turg sõltub maailmaturu impordist. Maailmaturu erakordsed hinnatasemed tähendavad Süvari sõnul seda, et suhkru hind maailmaturul ületab oluliselt ELi sisest hinnataset.

See omakorda muudab Euroopa Liidu suhkrueksportijate jaoks mitteatraktiivseks. «Seetõttu on Euroopa Liitu imporditava suhkru hinnatõus vältimatu,» lausus Süvari.

Selveri avalike suhete juht Annika Vilu kinnitas, et ükski hankija ei ole veel uutest hindadest teada andnud, aga selge on, et suhkrut on vähe ja hinnad võivad tõusta. «Aga millal ja kui palju, on veel lahtine,» lausus ta.

«Hulgihinnad tõusevad aasta algusest vähemalt kümnendiku,» kinnitas Maxima avalike suhete juht Erkki Erilaid reede lõuna ajal. Maxima odavaim suhkur maksab 11,50 krooni (0,74 eurot kilo) ning esialgu püütakse seda hinda hoida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles