Toidu hinnad tõusid uutesse kõrgustesse

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidukorv.
Toidukorv. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

ÜRO Toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni (FAO) koostatav maailma toiduhindade indeks ületas detsembris 2008. aasta juunist pärineva rekordi.


Toidu kallinemist maailmaturul on vedanud suhkru ja teravilja hindade tõus, tõdes FAO oma sel nädalal avaldatud aruandes. Ennustamatu ilm tähendab paraku, et teravili võib veel oluliselt kallineda, vahendas BBC FAO ökonomisti Abdolreza Abbassiani sõnu.

Viimasel kümnel aastal on FAO andmetel toidu hinnad maailmaturul tõusnud keskmiselt üle 80 protsendi. Analüütikute sõnul on hindu survestanud kiirelt kasvav maailma rahvaarv ning kasvav nõudlus biokütuste järele.

«Tõusvatel toiduhindadel on mõju peaaegu kogu maailmas, kuid eriti vaestes riikides, kus toit ja energia on peamised asjad, millele inimesed oma raha kulutavad,» ütles finantsettevõtte UBS majandusnõunik George Magnus.

«On risk, ma ei ütleks et ülisuur risk, kuid teatav risk, et kõrgemad energia- ja toiduhinnad on väga destabiliseerivad teatud riikide,» märkis ta.

FAO ökonomist Abbassian lausus aga, et paljusid tegureid, mis kutsusid 2007. ja 2008. aastal esile toidumässe, näiteks vähene tootmine vaestes riikides, praegu ei eksisteeri.

Küll aga võivad kõrged naftahinnad ohustada majanduse taastumist, nagu hoiatas eile Rahvusvaheline energiaagentuur (IEA).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles