OECD ülevaade toob esile Eesti suhtelise vaesuse (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OECD riikide seas paistab Eesti silma suhteliselt madalate sissetulekute, majapidamiste vähese raha ning ilma elementaarsete sanitaartingimusteta elavate inimeste hulga poolest. Foto on illustratiivne.
OECD riikide seas paistab Eesti silma suhteliselt madalate sissetulekute, majapidamiste vähese raha ning ilma elementaarsete sanitaartingimusteta elavate inimeste hulga poolest. Foto on illustratiivne. Foto: Toomas Huik

Eesti paistab Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) riikide seas silma suhteliselt madalate sissetulekute, majapidamiste vähese raha ning ilma elementaarsete sanitaartingimusteta elavate inimeste hulga poolest, selgub teisipäeval avaldatud OECD ülevaatest.

Eestis on OECD üks madalamaid keskmisi sissetulekuid inimese kohta kohandatuna riigi hinnatasemega ning samuti majapidamiste rahalise jõukuse madal tase, selgub OECD Parema Elu Indeksist.

Kui OECD keskmine majapidamise liikme keskmine sissetulek arvestades riigi elukallidust oli 2013. aasta andmetel 29 016 dollarit, siis Eestis oli sama näitaja 16 565 dollarit.

Eestist madalam keskmine sissetulek oli OECD riikidest, mille andmed olid esitatud, veel Mehhikol (12 806) ja Ungaril (15 614). Eesti näitajast pisut kõrgem oli sissetulekute tase Poolas (17 820), Kreekas (18 099), Slovakkias (18 534). Kõige kõrgemad olid keskmised sissetulekud Ameerika Ühendriikides (41 071 dollarit) ja Šveitsis (35 952).

Majapidamiste rahanduslik netovara oli Eestis 15 728 dollarit, OECD keskmine oli 2013. aastal 84 547 dollarit. Siin olid Eestist madalamad näitajad Türgil (3 886), Slovakkial (8 896), Poolal (12 902). Kõige jõukam majapidamine on USA-s (163 268) ja Šveitsis (120 265).

Kui OECD-s keskmiselt on riikides 2,12 protsenti selliseid majapidamisi, millel ei ole siseruumides asuvat vesitualetti, siis Eestis on selliseid kodusid 7,2 protsenti. Tšiilis on ilma siseruumides asuva tualetita majapidamisi 9,36 protsenti, Türgis 7,6 ja Jaapanis 6,4 protsenti.

OECD on 34 maailma kõige arenenuma tööstusriigi organisatsiooni. Siiski ei kuulu organisatsiooni kõik Euroopa Liidu liikmesriigid.

Ülevaade on aga paigutanud meid teiste liikmesriikidega võrreldes kõrgele haridus- ja keskkonnaküsimustes.

Välisministeeriumi kodulehe järgi on OECD tunnustatud majandusanalüüsi keskus, mis oma mitmekülgse tegevusega katab kogu valitsussektori skaala. Organisatsiooni eesmärk on pakkuda oma analüütilise võimekusega tuge poliitikakujundajatele. See on ka oluline info vahetamise paik ekspertidele, mitmes valdkonnas suunanäitajaks ning väga hea statistilise info allikas.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles