Kosmosemutt kodulinnas

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene Ergma elukäik tõestab: kui jagub visadust ja eesti jonni, et järgida oma unistusi ning lasta mängida juhustel, jõutakse teaduse tippu.
Ene Ergma elukäik tõestab: kui jagub visadust ja eesti jonni, et järgida oma unistusi ning lasta mängida juhustel, jõutakse teaduse tippu. Foto: Meelis Meilbaum

Kust algab tee tähtede juurde? Rakverest, täpsemalt Oja tänavast. Just seal lippas ringi üks elav ja krapsakas plikatirts, kes vallutas esmalt Moskva ja siis kosmose. Ene Ergma.

Akadeemikust emeriitprofessorile Ene Ergmale on Rakvere  nüüdki oluline. Ta tuli kreisilinna, et rääkida elust, teadusest ja äsja ilmunud elulooraamatust “Kosmosemutt”.

Aastakümnete jagu elukogemuste võrra rikkamana lapsepõlvemaile naasnud Ene Ergma ütles, et kirjutas raamatusse need asjad, mida pidas tähtsaks. “Kindlasti on seal räägitud Rakverest,” nimetas ta. Rakveres, oma sünnilinnas, elas ta kümme aastat. “See maja Oja tänav 12 on õnneks alles. See oli väga tore maja. Kui olin pisike, oli oja minu jaoks jõgi, seal olid nõlvad, kust sain alla sõita. Siin on olnud väga meeldejäävad asjad. Sündisin 1944. Küüditamist 1949. aastal mäletan väga hästi,” meenutas ta. Lapse mällu jäid suured loomavagunid ja hirmutunne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles