Uute ID-kaartide digivead kõrvaldatakse märtsiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart ja kaardilugeja.
ID-kaart ja kaardilugeja. Foto: Elmo Riig / Sakala

Möödunud nädalal ilmnenud probleem, et uusi isikutunnistusi ja elamisloakaarte ei saa elektroonilises keskkonnas isikutuvastamiseks ning digitaalseks allkirjastamiseks kasutada, lahendatakse hiljemalt märtsiks.

Möödunud nädalal ilmnes uute isikutunnistuste ja elamisloakaartide kiibi tootmisviga, mis on tänaseks parandatud ning 46 väljastatud uut dokumenti välja vahetatud, teatas politsei- ja piirivalveamet.

Pärast tootmisvea parandamist selgus aga, et kiibi tuvastusnumber on muutunud. Seetõttu ei ühildu parandatud kiip Riigi Infosüsteemi Arenduskeskuse (RIA) digitaalseks isikutuvastamiseks ja digiallkirjastamiseks väljatöötatud tarkvara uue versiooniga. Nüüd peab seda täiendavalt kohandama.

Praeguseks on tarkvaraarendaja vajaliku muudatuse tarkvarasse sisse viinud ning alustatud on kogu süsteemi täiendavat testimist. Esialgse hinnangu kohaselt on tarkvara võimalik uute isikutunnistuste ja elamisloakaartide kasutajatele kättesaadavaks teha hiljemalt märtsi alguseks.

Täiendatud tarkvara valmimisel ei pea inimesed oma dokumente ümber vahetama. Kaardi digitaalseks kasutamiseks piisab uuendustega tarkvara alla laadimisest aadressilt www.id.ee

Kuni tarkvara valmimiseni saavad uue isikutunnistuse ja elamisloakaardi kasutajad soovi korral taotleda digitaalset isikutunnistust tasuta. See dokument väljastatakse PPA teenindussaalis ootetööna ning sellega saab kasutada kõiki e-teenuseid.

Politsei- ja piirivalveamet palub tekkinud ebamugavuste pärast vabandust.

Tekkinud olukord ei mõjuta enne 2011. aastat välja antud dokumente.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles