Amblas peetakse kihelkonnapäevi

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ambla Maarja kirik
Ambla Maarja kirik Foto: Arvet Mägi

Eeloleval nädalavahetusel (6. ja 7. augustil) peetakse Järvamaal Amblas kihelkonnapäevi, mis on eelkõige pühendatud sellele, et vabadussõja ausamba avamisest möödub 90 ning kihelkonnakooli asutamisest 150 aastat.

Kunagise kihelkonna lõunapoolne osa koos keskusega jääb Ambla valda, valla edelaosa ulatub endise kihelkonna piiridest välja. Ajalooline Ambla kihelkond hõlmab ka peaaegu kogu Tapa valda ning Tamsalu linna ja selle ümbrust, Harjumaal asuvat Aegviidu valda ning väiksemaid alasid Harjumaal Anija ja Kuusalu ning Järvamaal Albu vallas.

Kihelkonnapäevad algavad laupäeval, 6. augustil ajalooseminariga Kirsimari söögitoas. Seal räägitakse Eesti vabadusõjast, mis toimus aastatel 1918–1920, ning sõjas osalenud kunagise Ambla kihelkonna meestest. Samuti meenutatakse vabadussõja ausamba loomise ja taastamise lugu. Avatud on Endel Paljula kogude põhjal koostatud temaatiline fotonäitus. Saaremaa sõjavara muuseum näitab vabadussõjaaegseid mundreid, relvi ja varustust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles