Eesti vajab ühte riigipead

, vallavanem, reformierakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haljala vallavanem Leo Aadel.



am/FOTO ARVET MÄGI / VIRUMAA TEATAJA
Haljala vallavanem Leo Aadel. am/FOTO ARVET MÄGI / VIRUMAA TEATAJA Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Põhiseadus ütleb, et Vabariigi President on Eesti riigipea, kes on sünnilt Eesti kodanik ja vähemalt nelikümmend aastat vana. Astudes Vabariigi Presidendi ametisse annab ta pühaliku tõotuse kaitsta vankumata Eesti Vabariigi põhiseadust ja seadusi, õiglaselt ja erapooletult kasutada temale antud võimu ning täita ustavalt oma kohuseid kõigi oma võimete ja parima arusaamisega Eesti rahva ja Vabariigi kasuks.

Ühe varasema turuuuringu küsitlusest selgus, et presidendi puhul peab rahvas tähtsaimateks isikuomadusteks tarkust ja ausust, samuti on olulised tema põhimõtted. Järgnesid diplomaatiavõime ja vältimatu võõrkeelte oskus. Avalik arvamus pidas presidendi puhul oluliseks ka murede mõistmist ja head kõnepidamise oskust. Esile toodi veel poliitilise kogemuse ning esindusliku välimuse olemasolu. Need on väärtused, mis on püsivad ja siduvad igale kandidaadile. Presidendi autoriteet kujuneb suhtlemisel oma rahvaga. Oskuses kõnetada kõiki nii sisse kui väljapoole.

Reformierakonna juhatus näitas juba kevadel initsiatiivi ning kutsus parlamendierakondi leidma presidendivalimistel ühisosa eesmärgiga valida Eestile parim president juba riigikogus. Vabariigi Presidendi kandidaadi ülesseadmise õigus on vähemalt viiendikul riigikogu koosseisust, mis tähendab, et riigikogus saab esitada maksimaalselt kuni neli kandidaati. Tänavu saab erakonna auesimees Siim Kallas arvestada kõigi 30 reformierakonna fraktsiooni liikme toetusega. Mõistagi loodab reformierakond leida Siim Kallasele toetust ka teiste erakondade hulgast ning töö selle nimel käib aktiivselt. Kuna president osutub riigikogus valituks 68 poolthäälega,  on valimiskünnise saavutamine küll raske, kuid siiski võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles