President näitas USAs poliitikuid halvas valguses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Wikileaksi avaldatud USA saatkonna memodest selgub, et praegust presidenti Toomas Hendrik Ilvest sundis 2006. aastal kandideerima põlgus toonase presidendi Arnold Rüütli vastu.
Juba 2006. aasta juunis saatis USA Tallinna saatkond Washingtoni uue põhjaliku ettekande eelseisvaist presidendivalimistest, mis põhines muljetel kohtumisest Ilvese endaga.


“Avalikult põlglik praeguse presidendi Arnold Rüütli suhtes, seletas Ilves, et ta pidi kandideerima, sest ei võinud välja kannatada väljavaadet: veel viis aastat Rüütli ning tema “kolhoosiesimehe mentaliteediga”,” seisab ettekande kokkuvõttes.
Ilves ennustas kohtumisel, et tal on valimiskogus 50protsendiline šanss valituks saada, mis osutus peaaegu täpseks.
Sama allika kohaselt selgitas Ilves lisaks, et ta on juba kaks korda pidanud oma maa teenimise huvides loobuma mugavast elust – esimest korda siis, kui andis ära koha Raadio Vaba Euroopa Eesti toimetuse juhina, asumaks suursaadikuks Washingtonis, ning taas, kui nõustus hakkama välisministriks.


Ameerika diplomaatilise ettekande koostajad üritasid siinkohal vastata küsimusele, mis ikkagi on Ilvese motivatsioon, et ta siiski kandideerib. Ning andsid dokumendis ka vastuse: “Lihtne. Ta põlgab praegust presidenti Arnold Rüütlit, öeldes, et Rüütli ametiajal pole Eestil sisuliselt presidenti olnud. Ning Ilves usub, et ta on ainus, kel on võimalus Rüütlit võita.”


2006. aasta lõpul, varsti pärast ametisse astumist, kui  Ilves külastas USA saatkonda, et avaldada kaastunnet USA ekspresidendi Gerald Fordi surma puhul, rääkis Eesti president saatkonna ettekande kohaselt ka sellest, mida ta arvab Savisaarest.
Ilves kutsus Ed­gar Savisaart Ees­ti Hugo Chave­zeks, odavaks populistiks. Ilves kin­nitas, et see populism on Savisaare liikumapanev jõud. Mujal oleks keegi Savisaare-taoline, keegi, kes 1990. aastail lindistas oma poliitilisi vastaseid, olnud ammu diskrediteeritud,” teatas saatkond ettekandes USA välisministeeriumile.


President Toomas Hendrik Ilves ütles ettekannet kommenteerides, et näeb Wikileak­si avaldatud memodes kunagistest pikkadest jutuajamistest esile toodud üksikuid lauseid ja lausekatkeid, mis on kirja pandud viisil, mis ilmselt tundus kirjutajale huvitav, kuid ei anna edasi vestluse ülejäänud osasid ega neid ümbritsevaid asjaolusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles