Tamsalu kooli ventilatsioonisüsteem muutus tüliõunaks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tamsalu gümnaasiumi rekonstrueerimise tandril pole ehitajatest enam mingit elumärki.
Tamsalu gümnaasiumi rekonstrueerimise tandril pole ehitajatest enam mingit elumärki. Foto: Arvet Mägi

Tamsalu gümnaasiumi laiaulatuslike rekonstrueerimistööde tandril valitseb sellest nädalast vaikus, sest ehituse peatöövõtja esitas tööde tellijale Tamsalu vallavalitsusele lepingu lõpetamise teate, tüliõunaks ventilatsioonisüsteem.

Ehitusfirma AS YIT Ehitus alustas Tamsalu gümnaasiumi hoone rekonstrueerimist läinud aasta juulis ja objekt plaaniti Tamsalu vallavalitsusele kui tellijale üle anda tänavu juulis, et gümnaasiumipere saaks järgmist õppeaastat alustada juba põhjaliku uuenduskuuri läbinud koolimajas.

Praegu valitseb ehitusel aga vaikus. YIT Ehituse objektijuht Henry Leppnurm kinnitas, et Tamsalu gümnaasiumi rekonstrueerimistööd seisavad. “Jõudsime oma ehitusjärjega poole peale. Mis ehitusest edasi saab, ei oska praegu kommenteerida. Aeg toob arutust, aga konkreetset tärminit tööde jätkamise kohta ei tahaks välja käia,” rääkis Leppnurm.

Vallavanem ei kommenteeri

Ka vallavanem Toomas Uudeberg kinnitas, et ehitus seisab. Uudeberg, kes on alati valmis meediaga suhtlema, oli seekord napisõnaline. “Ei kommenteeri,” sõnas ta.

Vallas on seiskunud oluline ettevõtmine. Tamsalu gümnaasiumi uue osa rekonstrueerimise ettevalmistamist alustas Tamsalu vallavalitsus juba 2007. aastal. Siis telliti ekspertidelt hinnang, kus kajastus, et kehvas seisukorras, amortiseerunud hoone vajab kapitaalset ümberehitamist.

2009. aasta detsembris eraldas vabariigi valitsus KOIT-kava raames Tamsalu gümnaasiumile rekonstrueerimiseks 24,4 miljonit krooni, millele lisandub 15% omaosaluse raha.

Tamsalu gümnaasiumi õppealajuhataja Aime Tops sõnas, et loomulikult on kurb, kui kooli ehitus seisab. “Tean vaid, et vallavalitsuse ja ehitajate vahel käivad läbirääkimised, ja loodame positiivset tulemust,” nentis Tops.

Tüliõunaks ventilatsioon

YIT Ehituse juhatuse esimees Margus Põim põhjendas lepingu katkestamist sellega, et Tamsalu vallavalitsus teadis ehitushanke väljakuulutamisel, et hanke aluseks olev ventilatsiooniprojekt on täiesti vigane, kuid varjas seda pakkujate eest.

“Vallal oli selle kohta eksperthinnang, mida pakkujatele aga ei avaldatud. Selle projekti alusel ehitades oleks jäänud klassiruumidesse lubatud normist oluliselt rohkem süsihappegaasi, mis on tervisele kahjulik. AS YIT Ehitus ei või ehitada lastele ja õpetajatele ohtlikku koolimaja,” kommenteeris Margus Põim uudisteportaalile Delfi.

Tamsalu valla ehitusspetsialist Mati Tamm ütles, et ventilatsioonisüsteemi projekteeris firma Sirkel & Mall.

Normaalselt funktsioneeriv ventilatsioonisüsteem on Tamsalu gümnaasiumi jaoks eriti oluline ka seetõttu, et Tamsalu kuulub Eestis radooniriski levilate hulka ja kooli ruumides on radoonisisaldus mitu korda kõrgem keskmisest looduslikust foonist. Need andmed on pärit keskkonnateenistuse peaspetsialisti Evelyn Pesuri uuringust.

Radooni ja selle lagunemisel tekkinud produktidest küllastunud õhu sissehingamise tagajärjel suureneb aga kopsuvähki haigestumise oht.

Et ehitustööd jätkuda saaksid, tuleb teha uus projekt ja ehitada välja parem ventilatsioonisüsteem. Ehitaja püüdis vallaga mitu kuud kestnud läbirääkimiste ajal ventilatsioonisüsteemi probleemi lahendamisel kokku leppida, kuid see ei õnnestunud.

Nii oli YIT Ehitus lõpuks sunnitud lepingu lõpetama. Tamsalu valla ehitusspetsialist Mati Tamm avaldas lootust, et läbirääkimised YIT Ehituse esindajatega jätkuvad ja koolihoone rekonstrueerimine viiakse lõpule.

Tamsalu vallavolikogu liige Peedu Vipper lisas, et uue ventilatsioonisüsteemi ehitus nõuab miljon lisakrooni ja sellest ka probleemi tõsidus.

Teostajad

• Tellija: Tamsalu vallavalitsus.
• Peatöövõtja: YIT Ehitus.
• Ehitusaeg: juuli 2010 – juuli 2011.
• Projektijuht: Väino Kaur.
• Objektijuht: Henry Leppnurm.
• Projekteerija: OÜ Sirkel & Mall.
• Järelevalve: J-Inseneribüroo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles