Tervis: Ülevaade visiiditasudest ja hüvitistest

, Eesti Haigekassa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõik kehtivad visiiditasude määrad ja hüvitised jäävad 2011. aastal möödunud aastaga võrreldes samaks.
Kõik kehtivad visiiditasude määrad ja hüvitised jäävad 2011. aastal möödunud aastaga võrreldes samaks. Foto: Lauri Kulpsoo/Postimees

Kõik kehtivad määrad ja hüvitised jäävad 2011. aastal möödunud aastaga võrreldes samaks.


Perearst


Kui patsient tuleb perearsti vastuvõtule, ei tohi arst visiiditasu küsida. Seda ka siis, kui visiiditasu küsitakse peidetud kujul, nimetades seda sussi-, bürootarvete, praksise üüri- vm tasuks. Samuti pole arstil õigust küsida nn vabatahtlikku tasu (annetust) visiidi eest. Soovitame inimestel seista oma õiguste eest ning tasu mitte maksta.
Kui perearst tuleb aga koduvisiiti tegema, on tal õigus küsida selle eest kuni 3,2 eurot (varem 50 krooni), sõltumata sellest, kas haigeid, kelle terviseseisundit ta ühe koduvisiidi kestel hindab, on üks või rohkem. Koduvisiit on tasuta rasedatele ja alla kaheaastastele lastele.
Perearst võib visiiditasu võtta inimeselt, kel puudub ravikindlustus.


Eriarst


Eriarst, kellel on haigekassaga leping, võib küsida visiiditasu kuni 3,2 eurot (varem 50 krooni). Eriarsti juurde minekuks on vajalik perearsti saatekiri, välja arvatud juhul, kui arsti poole pöördutakse seoses trauma, tuberkuloosi, silmahaiguse, naha- või suguhaiguse või kroonilise haigusega (haigus, mille puhul on üldtunnustatud ravijuhiste kohaselt ette nähtud jälgimine eriarsti juures), ka günekoloogilise või psühhiaatrilise abi saamiseks.
Visiiditasu ei tohi nõuda rasedalt ja alla kaheaastase lapse pealt. Samuti ei või tasu inimeselt küsida, kui vältimatule ambulatoorsele eriarstiabile (näiteks seose traumaga) järgneb vahetult haiglaravi või kui inimese suunas eriarsti juurde sellesama raviasutuse teine tervishoiutöötaja või teise raviasutuse sama eriala arst.


Vastuvõtuajast loobumine


Kui te ei saa mingil põhjusel kokku lepitud ajal arsti juurde minna, teatage sellest raviasutusele vähemalt 24 tundi enne kindlaksmääratud vastuvõtuaega, siis ei pea arst tühjalt ootama ja vabanenud aja saab pakkuda järgmisele abivajajale.
Kui te ei teata ja jätate vastuvõtule ilmumata, on raviasutusel õigus teie järgmisel nende poole pöördumisel võtta visiiditasu kahekordses suuruses.


Haigla


Voodipäevatasu võib küsida maksimaalselt 1,6 eurot (varem 25 krooni) krooni päevas kuni 10 päeva eest ühe haigusjuhtumi korral. Seda tasu ei või nõuda intensiivravi aja eest, raseduse ja sünnitusega seotud haiglaravi eest ning alaealise isiku haiglaravi eest.
Küll võib suuremat tasu küsida, kui haiglapalati tingimused on paremad määrusega nõutust (nt perepalatid sünnituse korral). Samas peab inimesel olemas võimalus valida tavatingimusi ja lisatasu mitte maksta. Haiglas olles ei pea haige või tema perekond täiendavalt maksma ei protseduuride ega ravimite eest.
Haiglas võidakse küsida inimeselt tasu ravi eest, suuremat visiiditasu või voodipäevatasu, kui raviasutusel puudub haigekassaga leping (antud erialal), kui teenust pole “Eesti Haigekassa tervishoiuteenuste loetelus” või kui patsient n-ö ostab end järjekorrast mööda. Samuti siis, kui isikul puudub ravikindlustus.


Dokumendi väljastamine


Töövõimetuslehe ja retsepti väljastamise eest ei ole arstil õigust inimeselt tasu küsida.
Dokumendi eest ei tohi küsida tasu, kui see väljastatakse haigekassale, õiguskaitseorganile, ühe raviasutuse poolt teisele, töövõimetusekspertiisiks, puude raskusastme määramiseks või muudel seadusega sätestatud juhtudel.
Teiste dokumentide väljastamise eest on tervishoiuasutusel õigus küsida mõistlikku tasu.


Hambaarst


Eestis saavad lapsed (alla 19aastased) hambaravi haigekassa lepingupartnerite juures tasuta, kui teenused on kirjas tervishoiuteenuste loetelus. Ortodontia eest (sh hambaklambrid) tasub haigekassa ainult teatud raskete diagnooside puhul.
Ka hambaarstiteenuse eest võib küsida visiiditasu kuni 3,2 eurot (varem 50 krooni).
Kui laps käib hambaarsti juures, kellel puudub leping haigekassaga, siis tema ravi haigekassa kinni ei maksa.
Visiiditasu maksmisel küsige alati tšekki.
Alati kui maksate visiiditasu või mingit muud tasu, küsige arstilt ka tšekk. Inimesel, kellele te tasu maksate, on kohustus makse saamist tõendav kviitung väljastada.
Kui tundub, et te poleks pidanud tasu maksma või võeti seda liigselt, esitage haigekassa piirkondlikule osakonnale tšekk ja avaldus, kus kirjeldate juhtumit. Kui kahtlete avalduse esitamise põhjendatuses, saate nõu küsida tööajal haigekassa infotelefonilt 16363.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles