Norralasest vanahärra taastab pensioniraha eest Varangu mõisa

Kristi Ehrlich
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Per Martin Tvengsberg seisab teise korruse saali uksel. Tema selja taha jääva ruumi kohal laiutas esialgu katuses tohutu auk.
Per Martin Tvengsberg seisab teise korruse saali uksel. Tema selja taha jääva ruumi kohal laiutas esialgu katuses tohutu auk. Foto: Marianne Loorents

Milline tegevus on mõistlik, on paljuski suhtumise küsimus. Norralasest vanahärra Per Martin Tvengsberg peab selleks mõisahoone taastamist, mille muinsuskaitseamet oli aastaid tagasi nii-öelda maha kandnud.

Varangu mõisa ostis Per Martin Tvengs­berg 1997. aastal Tallinnas peetud oksjonilt 200 000 krooni eest. “Minu silmis on Varangu mõis ilus, selle arhitektuur on kaunis,” leiab mõisahärra, kes naudib ka Väike-Maarja vallas asuva väikese külakese metsi ja looduskauneid maastikke.

Rakvere linna suurusest Norra külast pärit 80aastane arhitektiharidusega Tvengsberg ütleb, et Varangu mõisat ostes oli tal selge nägemus, miks temast võiks mõisahärra saada. “Läksin pensionile ja tahtsin teha midagi mõistlikku,” lausub ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles