Tennisenaiskonda ootavad ees lahingud Valgevenega

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maret Ani (vasakul) ja Margit Rüütel said Fed Cupil paarismängus hoo sisse teises setis.
Maret Ani (vasakul) ja Margit Rüütel said Fed Cupil paarismängus hoo sisse teises setis. Foto: Ave-Katri Pargi

Hiljuti lõppenud Fed Cupil Hispaania naiskon­na vastu üksnes paarismängus platsile saanud Rakvere tennisist Maret Ani ihkab õige pea ka üksikmängijana riigi au kaitsma minna. Ehk juba Valgevenes.

Tallinnas Tere tennisekeskuses naistennisistide Föderatsiooni karikaturniiri (Fed Cup) maailmaliiga II grupi esimese ringi matšis tugevale Hispaania naiskonnale 1:4 alla jäänud Eesti võistkond, kuhu ühe mängijana kuulub rakverlane Maret Ani, sai eile teada oma üleminekumängude vastase. Seitsme riigi hulgast sattus loosi tahtel vastu mängima Valgevene.

Mängud peetakse nii nagu Fed Cupi juhend ette näeb 16. ja 17. aprillil ning seekord võõrsil. Eesti naiskond vajab sellest vastasseisust hädasti võitu, et mitte välja langeda maailma 16 tugevama tenniseriigi hulgast, kuhu murti suurepäraste esitustega täpselt kaks aastat tagasi.

Võistlusnälg on suur

Loodetavasti saab Valgevenes täie jõuga mängida Eesti kõige staažikam Fed Cupi matšidel mängija Maret Ani, kes koos Margit Rüütliga seekord üksnes paarismängus üles astus. Pühapäeval peetud kohtumises, mis võitja selgitamisel enam mitte midagi ei otsustanud, jäi peale Hispaania duo, kes avaseti võitis kindlalt 6:1, teises pidi aga hoogu sattunud eestlannade vastu kõvasti võitlema ning alles kiire lõppmäng tõi neile kogu kohtumise võidu tulemusega 6:1, 7:6 (7:5).

“Kui oleks olnud otsustava tähtsusega mäng, kaalul esikoht ning oleksime Kaiaga paaris mänginud, siis oleksime kindlasti paremini mänginud. Aga kerge see poleks mõistagi olnud, sest mõlemad hispaanlannad – Anabel Medina Garrigues ja Nuria Llagostera Vives – on väga tugevad paarismängijad, edetabelis kõrgetel kohtadel,“ rääkis Maret Ani, kellele hiljutine Fed Cupi matš oli sel hooajal teistkordne ülesastumine pärast pikka randmevigastusest tingitud pausi. Sedapuhku silkas ta platsil tei­bitud põlvega.

“Libedal tänaval tegin jalale liiga,” selgitas Maret Ani põlveprobleemi. “Lükkasin ravimist Fed Cupi tõttu edasi, neil päevil sõidan Itaaliasse oma arstiga nõu pidama. Kui ravikuur läbi, asun taas treenima ja võistlema. Tennisenaiskonna kapten Andrei Lužgin tahab, et oleksin paari kuu pärast terve ja rivis.”

Maret Ani, kes on Fed Cupi sarjas kaitsnud Eesti au tosin aastat ning pidanud kõige enam kohtumisi (44), kogunud kõige enam võite paarismängus (22), tunnistas, et kahju oli esimest korda üksikmängudest kõrvale jääda.

“Hing ihkab platsile, võistlusnälg on suur. Samas oli see otsus kaptenil õige, sest minu praegune ettevalmistus poleks võimaldanud väljakul nii palju joosta: mõlemad Hispaania tennisistid - nii esinumber Maria Jose Martinez Sanchez kui teine üksikmängija Carla Suarez Navarro - on oma vastaste suured jooksutajad, seda võis  tennisepublik nüüd oma silmaga näha.”

Eesti naiskonna teise numbrina Maretit asendanud 15aastane Anett Kontaveit sai seniste noorteturniiride kõrval väärt kogemuse ja karastuse maailma tippudega rinda pistes. Ainsa võidupunkti tõi Eestile Kaia Kanepi, kes alistas kindlalt tulemusega 6:3, 6:2 Suarez Navarro. Esinumbrite vastasseisus tuli tal aga pärast võidukat avasetti leppida 6:3, 4:6, 3:6 allajäämisega.

“Kaia lihtsalt ei olnud veel vormis, ja vasakukäeline Mar­tinez on teadagi kõrgest klassist mängija - väga mitmekülgse mängustiiliga, väga raske vastane igaühele,” kommenteeris Maret Ani Kanepi teisel päeval saadud kaotust.

Kuidas aga tennisemängijad üldse suhtuvad Fed Cupi võistlussarja, millel käimas 49. hooaeg? Eesti liitus karikasarjaga teatavasti 1992. aastal.

“Minule väga meeldib Eesti eest võistelda,” lausus Ani. “See on ainuke võistkondlik tennisevõistlus, kus riigi parimad saavad oma kodumaad esindada, muidu mängib igaüks iseenda eest, tiirutab üle ilma suurematel ja väiksematel turniiridel ja kogub edetabeli punkte.”

Rakvere rahvas toetamas

Tänu sellele võistkondli­kule sarjale ning oma tublidele mängijatele tuleb nüüd vähemalt kord aastas kõrgtasemel tipptennis Eesti tennisesõpradele koju kätte. “Mujal riikides tehakse turniire, aga Eestis neid ju pole, seepärast on Fed Cupi matšid ainus võimalus näha ja kaasa elada nii oma tennisistide kui kogu maailma paremate mängule,” lisas Ani.

Talle jäigi silma, et publikut oli Tere tennisekeskuse tribüünidel varasematest kordadest palju rohkem. “Jätkus paarismängijaidki ergutama. Mul on hea meel, et Rakvere tenniseklubi juurest oli mänge jälgimas kenake hulk lapsi ja tennisemängu harrastajaid. Tore, et nad tulid!” tänas Maret Ani rakverlasi, kellele ta sügisest alates trennis õpetusi jagab.

Hetkel on Eesti tennisistid BNP Paribas Fed Cupi maailmaliiga edetabelis ligi saja osaleva rahvuskoondise hulgas 13. kohal. Tipus troonib tiitlikaitsja Itaalia, järgnevad tosina hulgas Venemaa, USA, Tšehhi, Belgia, Hispaania, Slovakkia, Austraalia, Prantsusmaa, Serbia, Ukraina, Saksamaa.

Fed Cup

• Naistennisistide föderatsiooni võistkondlik karikasari, kus omavahel kohtuvad riikide neljaliikmelised naiskonnad.

• Võitja selgitamiseks mängitakse neli üksikmängu ja üks paarismäng.

• Sarja korraldatakse alates 1962. aastast.

• Eesti osaleb alates 1992. a, regionaalse tsooni (Euro-Aafrika) esiliigast alustades jõudis naiskond 2009. a maailmaliigasse 16 tugevama riigi hulka.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles