Kasvueelarve ja majanduskasv

Sven Sester
, rahandusminister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Sester.
Sven Sester. Foto: Internet

Valitsus on riigikogule üle andnud järgmise aasta riigieelarve eelnõu, millega aitame kasvatada Eesti majandust, julgeolekut ja inimeste heaolu. Selleks et elu läheks paremaks ja eelarve kasvaks, peab majandus kasvama. Eesti majandus kasvab järgmisel aastal eurodes mõõdetuna ehk hinnamuutusi arvestamata 5,2 protsenti, keskmine palk 5,5 protsenti. Samas tempos kasvavad ka pensionid. Samuti kasvavad Eesti kaitsekulud, toetused lastega peredele ning kulud tervisele ja heaolule laiemalt.

Rahandusministeeriumi analüütikud hindavad, et majandus hakkab taas kiiremini kasvama, sest meie peamiste kaubanduspartnerite Soome, Läti ja Leedu majandusolukord paraneb ja ka Venemaa majandus taastub. See tähendab, et meie ettevõtete võimalused kaupu eksportida kasvavad, ja see omakorda tähendab suuremat ettevõtete, töötajate ja kogu majanduse tulu. Kuna palgad kasvavad jätkuvalt päris kiiresti, kasvab ka tarbimine, mis omakorda kasvatab majandust ja maksutulu. Samuti kasvavad hüppeliselt riigi investeeringud ja Euroopa Liidu raha kasutamine, mis taas toetab majanduskasvu, sest majandusse tuleb lisaraha. See kõik kokku tagab, et riigieelarve tulud kasvavad 7,4 protsenti.

Valitsuse poliitika on toetada majanduskasvu ja elavdada tööturgu, vähendades tööjõumakse. Esiteks saavad järgmisel aastal madalat palka saanud töötajad esimest korda tuludeklaratsiooni esitades taotleda uut tulumaksu tagasimakset. On loomulik, et riik ei võta tulumaksu inimestelt, kes teenivad alampalka või sellega sarnast palka, sest neil on niigi raske toime tulla. Maksutagastus elavdab majandust, sest see raha jõuab tarbimise kaudu kiiresti majandusse tagasi. Ühtlasi soosib see töötamist, sest maksutagastuse saavad vaid need, kes on

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles