Ansip Tartu maratonist: ilm oli külm, aga korraldus tasemel

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavune Tartu maraton.
Tänavune Tartu maraton. Foto: Sille Annuk

Täna sõideti neljakümnes Tartu maraton. Kui külma ilma tõttu lükati võistluse start tunni aja võrra edasi, siis tänane ilm osutus siiski kardetust natuke soojemaks. Nii tunnistasid mitmed lõpetajad, et enne starti sai ennast natuke liiga paksult riidesse pandud.

«Ilm oli küll külm, aga korraldus tasemel. Suur aitäh korraldajatele,» sõnas Eesti peaminister Andrus Ansip, kelle külmataat oleks peaaegu ära petnud. «Vahepeal hakkas nii soe, et mõtlesin riideid vähemaks visata. Kuid metsavahel hakkas jälle külm.»

«Võistluse algus oli keeruline, kuna pidi palju mööda sõitma. Lõpus läks aga raskeks. Mõtlesin, et viskan suusad ära ja hakkan jooksma,» rääkis maratoonar Pavel Loskutov finišis.

«Viskasin kindad umbes esimesel kolmandikul käest ära. Võtsin kaasa liiga paksud kindad, eks hirmul on suured silmad. Tegelikult oli ilm veidi soojem,» lisas sõudja Allar Raja.

Võistlusel teenis esikoha rootslane Jerry Ahrlin.

Võistluse kulg ja huvitavamad juhtumid:

-

Kell 8.30 näitas võistluspaigas termomeeter -27 kraadi.

-

Kella üheksaks oli temperatuur natuke tõusnud ning külma oli selleks hetkeks -24,5 kraadi.

-

Päike tõuseb üha kõrgemale ja temperatuurid tõusevad silmnähtavalt ... -21, -20, -19... Kell 9.30 näitab termomeeter juba -18,5 kraadi.

-

Väljas on küll külm, kuid vähemalt pool tundi väljas seisnuna (võistluspaigas on kohal Postimehe spordireporter Oliver Lomp) on ilm küllaltki talutav. Võib ka kindad mõneks minutiks käest võtta. Kuid eks suusatajad teavad kõige paremin, mis rajal toimuma hakkab.

-

Osad starti tulnud inimesed on endale sooja hoidmiseks ümber tõmmanud suured mustad kilekotid.

-

Stardinumbreid jagavad tüdrukud prognoosisid, et päris palju inimesi jätab külma tõttu starti tulemata. Stardini on aega jäänud veel väga vähe.

-

Kahekümnendates eluaastastes mees, kes oli oma näo külma tõttu kinni plaasterdanud liialt tingimuste üle ei nurisenud: «Pole üldse nii hull, ootasin palju hullemat.» Samas kinnitas ta, et selga pandud suusajopet ta sõidu ajal kindlasti ära ei võta.

-

Võistlusele on start antud

-

Mõned julgemad osalejad on endale ka kostüümid selga ajanud. Üks paarike läks rajale rahvariietes. Taamal hüppas üks jänesekostüümis võistleja ning stardirivs oli märgata ka kollast tibu.

-

Stardikoridor on tühjaks jäänud ning kümme minutit pärast stardi andmist on kõik pikale distantsile minejad rajale tormanud.

-

Esimesse ehk Matu toidupunkti jõuavad esimesed suusatajad habamed ja kaelarätid härmas.

-

Natuke ka sõidu käigust. Seitsmendaks kilomeetriks on eraldunud sajaliikmeline grupp. Grupi eesotsas on näha Jerry Ahrlini ja Anders Auklandi.

-

Toidupunktis saavad suusatajad end kosutada jõujoogi ja kuklitega.

-

Esimesest toidupunktis on möödunud suur rahvamast ning peaaegu kõigil riided ja habemed jääs. Mõnel pungitavad ninaaugust välja ka jääpurikad. Vähemalt esimeses toidupunktis katkestajaid seni ei ole. Möödujate hulgas on olnud ka Batman.

-

Huvitaval kombel pole vaheajapunktis eriti naisi näha olnud, kuigi stardis oli neid näha tunduvalt rohkem.

-

Kell 11.00 näitab kraadiklaas -15 kraadi. Päike sirab taevas ja ilm on küllaltki mõnus.

-

14 km peal on ees umbes 50-meheline juhtgrupp.

-

Kolmandasse punkti Kuutsele pole veel suusatajad jõudnud. Esimese võistlejaid on oodata kell 11.30.

-

Tänavuse Tartu maratoni rajad on võistluse teadustaja sõnul ühe parema ettevalmistusega läbi aegade. Liidergrupp on Kuutse vaheajapunktis umbes 20-liikmeline. Sõit on olnud oodatust kiirem, sest progoositi, et esimesed jõuavad Kuutsele kell 11.30, kuid esimesed sportlased olid päral juba kell on 11.23.

-

Silmaga on näha, et mõnel mehel annab suusk juba tagasi. Aga rajal on olemas ka määrdeteenus, mis on tasuta.

-

Ühel Kuutse punkti läbinud suusatajal (nr. 41) rippus lõua küljes nii suur jääpurikas, mis maja küljest kukkudes jalakäijatele ohtlikuks võiks kujuneda. Samas mõni suusataja oleks nagu alles hiljuti rajale läinud ning nende riided olid vaid kergelt härmas.

-

Umbes igal viiendal osalejal on nägu kinni teibitud. Kuutse punkti läbis nüüd ka Postimehe ajakirjanik Priit Pullerits, kes edestas umbes 300 meetriga Batmani. Kuutse punktis kasutavad esimesed suusatajad ka määrdemeistrite abi.

-

Võistleja stardinumbriga 527 oli rajal suusakepi lõhkunud, kuid sai korraldajatelt uue. Samal ajal uuris tema edenemise kohta ka võistluse teadvustaja: «Kas on väga raske?». «Ei, väga kerge on!» kõlas kiire vastus.

-

Teadvustaja sõnul osad osalejatest vajanud meedikutelt ka lisaplaastreid. «Et kellegagi midagi päris pahasti oleks, pole tähele pannud,» lisas raja ääres võistlusele kaasa elav Postimehe reporter Oliver Lomp.

-

Läbitud 37 km: liidrite grupis on kuus meest, kuid nende seas ühtegi eestlast ei ole. Neile järgneb nelik, kus on parima eestlasena Janek Vallimäe.

-

Kuutse punktist möödus ka Eesti peaminister Andrus Ansip.

-

Mõned osalejad on siiski Kuutsel ka raja kõrvale astunud

-

Liiklus toidupunktide vahel on meeletu. Ummikud on nagu Tallinnas Pärnu maanteel tipptunni ajal.

-

Palu toidupunktis on mõne suusataja jalg päris tönts. Kraadiklaas näitab - 14 kraadi.

-

Esimene sportlane on jõunud ka finišisse ning kell 12.41 on võitjana päral rootslane Jerry Ahrlin.

-

Postimees on seni käinud kolmes toidupunktis (Matu, Kuuse, Palu) ja kõigis on olnud suurel hulgal pealtvaatajaid.

-

«Viskasin kindad umbes esimesel kolmandikul käest ära. Võtsin kaasa liiga paksud kindad, eks hirmul on suured silmad,» kommenteeris saja parema sekka jõudnud sõudja Allar Raja võistlust. «Tegelikult oli ilm veidi soojem.» Samas hindas Raja sportlikku vormi ja rada väga heaks.

-

Paljud jäätunud habemega võistlejad on finišeerimise järel keeldunud kommentaaride jagamisest, kuna praeguses ilmas on esmatähtis otsaid koheselt sooja ja kuivi riideid.

-

Sõidu jooksul omapärase kostüümiga silma paistnud Batman kurtis finišisse jõudes, et rada oli liiga kiire. «Aga peaasi, et rahvas kaasa elas,» ütles Batman, kes jättis oma tulemuse kommenteerimata. Praeguseks on kell 13.30 ning stardist on seega möödunud kolm ja pool tundi.

-

Võistluse lõpetanud Postimehe ajakirjanik Priit Pullerits tõdes, et temal ei olnud täna kõige parem päev. «Eesti suusatamisel pole kõige paremad päevad ja nii pole ka minul. Käin Eesti suusatamisega sünkroonis,» tunnistas Pullerits.

-

Finišisse on jõunud ka maratoonar Pavel Loskutov. «Võistluse algus oli keeruline, kuna pidi palju mööda sõitma. Lõpus läks aga raskeks. Mõtlesin, et viskan suusad ära ja hakkan jooksma,» rääkis Loskutov finišis.

-

Finišisse jõudis ka Eesti peaminister Andrus Ansip, kes jäi võistlusega väga rahule. «Ilm oli küll külm, aga korraldus tasemel. Suur aitäh korraldajatele,» sõnas Ansip, kelle külmataat oleks peaaegu ära petnud. «Vahepeal hakkas nii soe, et mõtlesin riideid vähemaks visata. Kuid metsavahel hakkas jälle külm.»

Postimees.ee toob lugejateni huvitavaid seiku tänavuselt Tartu maratonilt ning hoiab pilku peal ka võistluse käigul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles