Veskihuvilised vaagisid Kunda jõe külmumise põhjuseid

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel talvel jäätus Kunda jõgi jällegi nii põhjalikult, et vesi ajas üle kallaste ja ujutas ümberkaudse ala üle. Päästeteenistus kutsus olukorra lahendamiseks appi kopa, mis jää purustas ja vetevoogudele vaba voli andis.
Eelmisel talvel jäätus Kunda jõgi jällegi nii põhjalikult, et vesi ajas üle kallaste ja ujutas ümberkaudse ala üle. Päästeteenistus kutsus olukorra lahendamiseks appi kopa, mis jää purustas ja vetevoogudele vaba voli andis. Foto: Meelis Meilbaum

Lammasmäel peetud  Eesti Veskivaramu traditsioonilisel seminaril otsiti seekord lahendust Kunda jõe jäätumise probleemile. Vesi ajab üle kallaste ja häirib ümberkaudseid inimesi.

MTÜ Eesti Veskivaramu juhatuse liikme Mae Juske sõnul käsitleti Kunda jõe külmumist keskkonnaspetsialisti Elar Põldvere ettekandes “Teostatud/teostatavad leevendusmeetmed Kunda jõe paisudel”.

Jõe jäätumise probleemile lahendusi otsides võttis uurimisreisi Austriasse ette insener Ergi Prommik. Seal tutvus ta uut tüüpi turbiinide ja seadmetega insenertehnilisest seisukohast. Ergi Prommiku kutsel saabus ettekannet tegema ka Archimedese kruvi spetsialist Thomas Fuchs Saksamaalt, kes jagas oma kogemusi Austria, Saksamaa ja Inglismaa vesiveskite taastamisprojektide näitel. Teema tekitas elevust ja huvi, sest tutvustati kruvikalapääsu, mis Eestis praktikas veel levinud pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles