Kitsed tulevad katusele, rebased peavad kassijahti

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Kunda mõisa lähedal Linnuse külas käivad kitsed magamas kahe meetri kõrguse keldri katusel, rebased jalutavad kartmatult mööda küla ning nende saagiks on langenud vähemalt üks kass.


Viru-Nigula valla Linnuse küla elanik Vaike Hang avastas 21. veebruari hommikul, et elumajast mõne meetri kaugusel asuva paari meetri kõrguse maakividest keldri katusel on toimunud midagi tavatut.


“Muidu oli katusel lumi, aga see oli ära kraabitud, rohututid ja muld väljas,” kirjeldas Vaike Hang ja märkis, et külalised olid lahkunud ilmselt kiirete hüpetega. “Katusel olid ka lamamisjäljed,” lisas naine, kellele sai kohe selgeks, et tegemist on olnud metskitsedega.


Sama päeva lõuna paiku nägi ta kahte kitse oma aias, kuhu pääsemiseks pidid loomad ületama umbes pooleteisemeetri kõrguse võrkaia.


Vaike Hang ütles, et tema kodu juures, mille eest läheb läbi sõidutee, on kitsed talvel väga sagedased külalised, kuid katusele ei ole nad varem siiski kippunud.


Nii ühel kui teisel pool aeda nosivad metsaelanikud puuvõrseid, eriti hea lastakse maitsta noorte kreegipuude koorel ja oksaotstel.
“Lumi on ikka sügav ja loomadel raske,” tõdes Vaike Hang ja kinnitas, et metsaasukad talle väga meeldivad ning puudest kahju ei ole.
Vaike Hang rääkis, et teisel pool suurt teed asuvad heinamaa ja maja, kus elatakse vaid suveperioodil, ja sealgi liiguvad kitsed pidevalt ning otsivad toidupoolist.


Metskitsed ei ole aga ainukesed loomad, kes majade juurde kipuvad. “Rebaseid on praegu kõik kohad täis, nad käivad julgelt mööda küla, kedagi ei karda, inimesed on päris hädas,” jutustas Vaike Hang. Naise sõnul oli ilmselt just reinuvader see, kes ühele tema kassidest otsa peale tegi.
Loodusmehe Peeter Hussari selgitusel ei ole pooleteise meetri pikkune hüpe kitsede jaoks mingi probleem ning kahe meetri kõrgusele katusele võivad nad minna küll.


“Sagadi mõisa õue peal käivad ka kitsed öösiti magamas,” ütles Hussar. Loodusmehe sõnul käivad metskitsed majade juures eelkõige toiduotsingul.
“Ilmselt mängib selles, et kitsed väga julged on, oma rolli ka see, et raske talve tõttu on kütid neid säästnud ja ei ole jahti pidanud,” arvas Peeter Hussar.
Rebastel on praegu jooksuaeg ning neid, kinnitas loodusmees, on tõesti väga palju näha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles