Millele peaks toitu valides enim tähelepanu pöörama?

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mahlajoogile eelista mahla.
Mahlajoogile eelista mahla. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Sellest nädalast muutus Euroopas kohustuslikuks toitumisteabe esitamine toidupakenditel. Peamine probleem inimeste toitumisel on liigne soola, suhkru ja küllastunud rasvhapete tarvitamine. Millele tuleks toitu valides enim tähelepanu pöörata, selgitavad tervise arengu instituudi ekspert Tagli Pitsi ning Katrin Lõhmus ja Külli Johanson maaeluministeeriumi toidu üldnõuete büroost. On oluline teada, et koostisosade loetelus esitatakse kõik toidu koostisosad sisalduse kahanevas järjekorras.

Söö vähem magusaid näkse

Suhkruid võib tinglikult jagada n-ö looduslikeks (marjades leiduv glükoos, fruktoos, sahharoos, piimas leiduv laktoos jne) ja lisatud suhkruteks – need lisatakse toodetele valmistamisel (näiteks marjadele sahharoosi moosi valmistamisel). Pakendile peab märkima tootes sisalduvate suhkrute üldkoguse, s.t tootes looduslikult sisalduvate suhkrute koguse koos lisatud suhkrute kogusega. Süsivesikute alla kuuluvad lisaks suhkrutele ka tärklis ja kiudained.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles