Maaeluarstid: elu nagu kiirabihaiglas

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolleegid küsivad ikka üksteiselt nõu ja abi. Doktor Astrid Inno mõõdab vererõhku ja kuulab kaastöötajast arsti Laili Konistit.
Kolleegid küsivad ikka üksteiselt nõu ja abi. Doktor Astrid Inno mõõdab vererõhku ja kuulab kaastöötajast arsti Laili Konistit. Foto: Meelis Meilbaum

Kadrina perearstikeskuse doktorid Laili Konist ja Astrid Inno on haigeid vastu võtnud juba hommikul kella seitsmest saadik. Ometi on nende näod naerul, sest päev on alanud rahulikult. Arstide elurõõm nakatab ka teisi, ehkki räägime sel pimedal tõbederikkal ajal haigustest.

Pea saab selgeks, et Laili Konist ja Astrid Inno on sümpaatsed arstid, kes paluvad end kutsuda koduselt maaeluarstideks. Kohalikud usaldavad neid nii palju, et ei torma – nagu linnades tihtipeale juhtub – hädaga kohe erakorralise meditsiini osakonda. “Kohalik alustab ikka siit ja isegi ägedad probleemid lahendame jooksvalt,” ütleb Konist.

Ta räägib juhtumist, kus šokis patsient vajas viivitamatut sekkumist. “Oleme siin perearstikeskuses nagu erakorralise meditsiini osakond. Tookord panime tilgutid üles, õed abistasid ka ja niimoodi saigi esmaabi antud. Kui kiirabi kohale jõudis, oli situatsioon juba lahendatud. Meil on elu nagu kiirabihaiglas, sõna otseses mõttes,” pajatab Konist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles