Müüt: tööviljatu eestlane

Liina Laks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liina Laks.
Liina Laks. Foto: Marianne Loorents

Palgast kõnelemine on Eestis justkui tabu. Keegi ei taha öelda, palju ta teenib, sageli antakse töölepingu allkirjastamisega kohustuslik vaikimisvanne. Kõik on vait ja kannatavad. Töötasu avalikustavad vaid need, kes ilmtingimata peavad. Näiteks riigiasutused. Miks? Kas palk on häbiasi?

Teinekord olen firma- ja personalijuhtidega rääkides provokatiivselt küsinud, miks nad siis töötajaid otsides kuulutusse umbkaudsetki palganumbrit ei kirjuta. Vastuseid on seinast seina. Osa tunnistab otse, et ei taha neis töötajates, kes juba ametis, ebavajalikke kihke tekitada. Teised ütlevad, et ega inimene siis ometi palga pärast tööl käi.

Muidugi pole palk ainus kriteerium, mille järgi tööandjat valitakse. Aga kui palk on vilets ning tööle käimise kuludki nõnda kõrged, et tegelikult makstakse tööandjale lausa peale privileegi eest tema heaks kaheksast viieni rügada, siis pole asjal ju mõtet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles