Rakvere kortermajale hakkavad lisaelektrit tootma päikesepaneelid

Liina Laks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesepaneelid on Tuleviku 6 kortermajale paigutatud nii külg- kui otsaseina. Kokku on süsteemi maht 11 kilovatti.
Päikesepaneelid on Tuleviku 6 kortermajale paigutatud nii külg- kui otsaseina. Kokku on süsteemi maht 11 kilovatti. Foto: Marianne Loorents

Kui Tuleviku tänaval mullu suure kortermaja rekonstrueerimistöid tegema hakati, paigutati sinna ka terve rida päikesepaneele. Kredexi tehniline konsultant Mati Tekkel selgitas, et mõte päikesepaneele kasutada tuli projekteerijal. Maja tehakse korda Kredexi toetusega ning sel on nõue, et pärast ehitustöid paraneks maja energiatõhusus. Vaid sel juhul oli korteriühistul õigus saada Kredexilt 40-protsendilist toetust.

“Ühistu tahtis, et maja saaks hea soe,” rääkis Mati Tekkel. Praegu tehakse veel viimaseid töid.

Hoonele tegi projekti Tõrva ettevõtja Tiiu Loorman. “Päikesepaneele paigutasime koguvõimsusega 11 kilovatti. Tol ajal oli see mikrotootjatele ette nähtud ülempiir, nüüdseks on mahtu tõstetud 15 kilovatile,” kõneles Tiiu Loorman. Päikesepaneelide kasuks otsustas ta seetõttu, et majale projekteeriti uut ventilatsiooni ja selle süsteem töötab järgmiselt: kasutatud õhk tõmmatakse majast välja ning tagastatakse küttevette soojuspumba abil. Soojuspumpa majal varem polnud ja see võtab omajagu elektrit. Et energiabilanssi parandada, oli vaja leida lahendus, kuidas maja ise elektrit toota saaks. Nii jõutigi päikesepaneelideni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles