Kiri: nullvariant – halb mõte

Jaanus Nurmoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Nurmoja.
Jaanus Nurmoja. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Kõigile 25 aastat või kauem siin elanutele kodakondsuse kinkimine, mille pakkus välja Jüri Ratas, ei oleks rohkem ega vähem kui tänu ja tunnustuse avaldamine Eesti okupeerimise ja koloniseerimise tööriistaks olemise ning mõnel juhul ehk isegi näiteks interliikumisse kuulumise eest.

Taolise žestiga ütleksime maailmale, et võõraste maade vallutamises mistahes rahvuse põlise asuala üleujutamises muu rahvaga, liiatigi veel põliselanike tahtest sõltumata, tugevama õigust kasutades on midagi normaalset või lausa heakskiidetavat. Tegelikult peaks Eesti hoopis selgelt näitama välja kolonialismivastasust, rahvaste ikestamise ning nende kodumaa ümberrahvastamise vastast hoiakut.

Võiks ju kaaluda Sergei Metlevi pakutut – kodakondsuse tingimusteta andmist neile, kes on sündinud vabas Eestis, see tähendab pärast 20. augustit 1991. Kui, siis ehk juhul, kui inimene on jõudnud pensioniikka või siin elades mingi aja (10 aastat?) töötanud. Pigem aga tahaks ikkagi nõustuda Viktoria Ladõnskajaga, kelle arvates oleks kodakondsuse kinkimine ebaõiglane nende suhtes, kes on Eesti kodanikuks saamise nimel vaeva näinud, et kõigile nõuetele vastata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles