Mõte: Läti viin ja Eesti kohv

Sander Liivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sander Liivak.
Sander Liivak. Foto: Agnes Aus

Pärast aktsiisitõusu Eestis on eestlased – eriti lõunaeestlased – hakanud senisest rohkem tooma vägijooke Lätist. Ostetakse peamiselt kodumaalt tuttavaid marke: mitte Riia palsamit, vaid Liviko, Saku ja A.Le Coqi tooteid. Novembris hakkasid Tallinna sadamast Ikla ja Valka viinapoodi sõitma Raihan Group OÜ bussid. See näitab, et soomlased on nõus kangema kraami nimel sõitma läbi kogu Eesti.

Lõuna-Eesti poed kannatavad joogimüügi vähenemise tõttu kahju. Ajakirjanik Arved Breidaks on teinud ettepaneku, et piiriäärsetel aladel võiks alkoholi aktsiis olla madalam kui mujal Eestis, sest siis lõpetaksid eestlased Lätis viinapoodide avamise ning avaksid need hoopis Mõisakülas, Valgas, Antslas, Võrus. Maksuraha jääks Eestisse ja toetaks ääremaade arengut.

Karm alkoholipoliitika on teostatav ainult Islandi- või Uus-Meremaa-suguses saareriigis, kust välismaale pääseb ainult lennukiga. Eesti asub aga mandril ja on pealegi nii väike, et pool riigist paikneb naaberriigi piirist paraja autosõidu kaugusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles