Uued riiklikud toitumissoovitused pakuvad rohkem paindlikkust

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidupüramiid.
Toidupüramiid. Foto: Tervise Arengu Instituut.

Uued riiklikud toitumis- ja liikumissoovitused muudavad seni soovitatud valkude, rasvade ja süsivesikute tarvitamisvahemikud laiemaks ning mõnede vitamiinide-mineraalainete tarvitamiskogused suuremaks.

Toidusoovitustes on suurendatud tarvitamise koguseid puu- ja köögiviljade puhul, sest neid süüakse liialt vähe ka seni kehtinud normide järgi. 

Tervise Arengu Instituudi toitumiseksperdi Tagli Pitsi sõnul on toiduvalikul kõige olulisem  inimese energiavajadus, toidu tasakaalustatus, mõõdukus ja mitmekesisus. „Soovituste uuendamisel laienesid makrotoitainete tarbimisvahemikud: kui varem oli valkude osatähtsus kogu päevasest energiast 10−15 protsenti, rasvadel 25−30 protsenti ning süsivesikutel 55−60 protsenti, siis nüüd on need vastavalt 10−20, 25−35 ja 50−60 protsenti.“

Enim tasub esile tuua D-vitamiini soovituslikku suuremat tarvitamist, sest seda vajalikku vitamiini ei manusta inimesed piisavalt. Täiskasvanutel soovitatakse võtta varasema 7,5 mikrogrammi asemel 10, eakatel koguni 20 mikrogrammi D-vitamiini päevas. Paljude vanuserühmade inimestel on kõrgendatud vajadus ka C-vitamiini, magneesiumi ja seleeni järele.

Ettekirjutused on toitumise planeerimiseks, aga ka toiduenergia, valkude, rasvade, süsivesikute, vee ning vitamiinide ja mineraalainete tarbimiseks. „Need loovad eeldused rahvastiku heaks terviseseisundiks ning on mõeldud keskmistele rahvastikurühmadele ega sobi haiguste raviks või erivajaduste korral,“ lisas Pitsi. Toitumissoovitused põhinevad rahvusvaheliste põhimõtete kohaselt kliinilistel ja rahvastiku vaatlusuuringutel.

Riiklikud toitumissoovitused on alusdokumendiks spetsialistidele õppekavade koostamisel ja õppematerjalide väljatöötamisel, menüüde planeerimisel institutsionaalses toitlustamises ning tööriistaks tervishoiutöötajatele ja toitumisnõustajatele.

Riiklikud toitumissoovitused aitavad inimestel ka oma igapäevast menüüd koostada. Erinevate toiduainete gruppide valikul oma toidusedelisse on abiks toidupüramiidi pilt.

Võrdlemaks soovitusi tegeliku tarbimisega, koostas Tervise Arengu Instituut rahvastiku toitumise uuringu andmete põhjal ka sellise toidupüramiidi, mis näitab keskmise Eesti elaniku tegelikku toidulauda. Instituudi seire ja hindamise osakonna juhataja Eha Nurga sõnul on olukord kõige halvem maiustustega, mida süüakse kaks-kolm korda rohkem kui peaks. Samuti süüakse liha ja lihatooteid tunduvalt rohkem, kui tervisele kasulik. „Liiga vähe aga süüakse leiba, kartulit, kala ning puu- ja köögivilju. Ka pähkleid ja õlisid kasutatakse meil liiga vähe,“ märkis Nurk.

 Et kohandada oma toidulaud võimalikult toidusoovitustele vastavaks, tuleks esmajoones oluliselt vähendada suhkru ning magusate ja soolaste näkside söömist. Täisteraviljatoodete (leib, pudrud) osakaalu tuleks tõsta ning saia ja rafineeritud jahust toodete söömist piirata. Puu- ja köögivilju on soovitatav süüa minimaalselt viis portsjonit (ehk 500 grammi) päevas, millest umbes 3/5 oleksid köögiviljad. Kasvama peaks kala ning vähenema punase liha söömine. Valmistooteid süüa harva ning alati eelistada värskest toorainest ise valmistatud toite.

Riiklike liikumissoovituste kohaselt peaksid lapsed ja noorukid aktiivselt liikuma vähemalt 60 minutit päevas. Täiskasvanud, sh eakad, peaksid iga nädal aktiivselt liikuma 150 minutit keskmise intensiivsusega (südame löögisagedus ja hingamine kiirenevad) või 75 minutit kõrge intensiivsusega. Soovitatav on nädalane koormus jagada ühtlaselt.

Täna lõplikul kujul avaldatud riiklike soovituste uuendamine algas 2012. aastal. Seda juhtis Tervise Arengu Instituut ning selles protsessis osales üle 40 eksperdi kõrgkoolidest, erialaseltsidest ja ametiasutustest. Soovituste põhialuseks on Põhjamaade toitumissoovitused ning arvestatud on Eesti kultuurilise ja sotsiaalmajandusliku taustaga.

Toitumis- ja liikumissoovitused asuvad aadressil: www.terviseinfo.ee/et/toitumissoovitused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles