Maret ja Teele said oma seltskonda ka Tiina

Katrin Uuspõld
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maret ja Teele said oma seltskonda ka Tiina.
Maret ja Teele said oma seltskonda ka Tiina. Foto: Eesti taimekasvatuse instituudi Jõgeva seemnekeskus

Eesti taimekasvatuse instituudi Jõgeva seemnekeskusest küsitakse seemnekartuleist kõige sagedamini “Maretit” ja “Teelet” ning nostalgiasordina üha enam ka “Jõgeva kollast”.

Varane “Maret”, mis on hea pudrukartul, on tänavu kevadel juba läbigi müüdud. Uus sort “Teele” kanti sordiregistrisse 2013. aastal ja seemet hakati müüma 2015. aastal ja on senini väga hästi vastu võetud. Uudsena on sordilehel ka “Tiina”, mida tänavu veel seemnekartulina osta ei saa.

“Teele” aretaja Aide Tsahkna ütles, et tegemist on ilusa kujuga kollase mureda keskvalmiva kartuliga, mis ei kee pudruks ja mis on keskmise haiguskindlusega. “Ta on ka suhteliselt lehemädanikukindel,” märkis Tsahkna. Nime sai sort aretaja ema mälestuseks. “Mu ema nimi oli Teele ja isal Arno, soovisin järgmisele sordile panna nimeks “Arno”, aga see oli juba olemas. Pärast pikka kaalumist otsustasime valida siiski naisenime, sest Eestis on viimasel ajal kartuliaretajaid olnud naised. Nõnda saigi uus sort eesti naisenime – “Tiina”. Nimes võib näha ka klassikat ja mõelda “Libahundi” Tiinale,” rääkis kartuliaretaja Aide Tsahkna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles