Rahvusvahelise allergianädala fookuses on urtikaaria ehk nõgestõbi

, Ida-Tallinna keskhaigla kommunikatsioonispetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel nädalal tähistatakse ülemaailmset allergianädalat ning tänavu on nädala peateemaks krooniline urtikaaria ehk nõgestõbi. Mis haigusega täpselt tegemist on ning kuidas sellest jagu saada, räägib Ida-Tallinna keskhaigla (ITK) allergoloogia-immunoloogia keskuse juhataja dr Krista Ress.

Mis on urtikaaria?

Käimasoleva ülemaailmse allergianädala fookuses on sel aastal krooniline urtikaaria. Urtikaaria ehk nõgestõbi on üks sagedasemaid nahahaigusi: elu jooksul võib seda esineda pea igal viiendal inimesel. See avaldub tavaliselt helepunaste sügelevate kupladena ning mõnikord võib kaasneda ka angioödeem ehk naha ja nahaaluskoe turse. Kublad võivad olla eri suurusega: mõnest millimeetrist mitmekümne sentimeetrini ning korraga võib neid nahal olla ühest mitmesajani. Kublad püsivad samas kohas enamasti mõne tunni, kõige rohkem ühe ööpäeva, misjärel tavaliselt kaovad. Samal ajal võib aga mujale juba uusi lööbeid tekkida. Angioödeem tekib järsku ja esineb sagedamini just näo piirkonnas – huultel, silmalaugudel –, harvem esineb ka keele- ja kõriturset. Turse püsib 24–72 tundi ning taandub seejärel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles