Tarmo Soomere: “Ükskord lõhub meri ära kõik inimeste tehtud asjad”

Kristi Ehrlich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Soomere.
Tarmo Soomere. Foto: Avo Seidelberg

Käsmu Majaka sadama detailplaneeringu arutelust osa võtnud Eesti teaduste akadeemia president akadeemik Tarmo Soomere ütleb, et mõistlik ehitaja disainib väikesadama selliselt, et see kaitseb kergete tormide eest, ja mõistlik paadiomanik kallist paati sügistormi ajal väikesadamas ei hoiagi.

Käsmu Majaka sadama vastased on öelnud, et kohas, kuhu sadamat kavandatakse, pole ajalooliselt seda kunagi olnud ja meri pühib esimese tugevama tormiga selle sealt minema. Kas kavandatav sadam on püsiv või mitte?

Mere- ja rannikuteadlaste leib on selles mõttes hästi kindlustatud, et ükskord lõhub meri ära kõik inimeste tehtud asjad nagunii. Sellest ei ole pääsu. Tõsi on see, et Eesti rannikul asuvad ajaloolised sadamakohad on valitud nõnda, et torm puudutaks neid hästi harva. Mida see hästi harva tähendab, on sadamate puhul erinev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles