Kommentaar: mis võib juhtuda võltskauba ostjaga?

Kristina Tammaru
, tarbijakaitseameti EL-i tarbija nõustamiskeskuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristina Tammaru.
Kristina Tammaru. Foto: Erakogu

On teada, et internetist disaineritoodete järgi tehtud odavaid koopiaid ehk võltsinguid ostes võib pettuda toote kvaliteedis ja võltsingud on vastuolus autorikaitsereeglitega. Sageli aga ei teata, et võltsitud toote tellijat võib ka karistada, sealhulgas kriminaalkorras.

Mitmes Euroopa Liidu liikmesriigis on sanktsioonid, mida ei rakendata üksnes võltskauba müüjatele, vaid ka ostjatele. Nii võib Lätis võltsingu ostjat tabada rahatrahv vahemikus 70–350 eurot. Horvaatias küündib maksimaalne trahvisumma 1500 euroni ning Austrias võib toll võltskauba üle piiri toojat karistada kuni 15 000-eurose trahviga. Iirimaa seaduste järgi võib teatud juhtudel lisaks trahvile rakendada vangistust.

Lisaks võimaldavad osa liikmesriikide seadused tarbijalt sisse nõuda teatud protsendi võltskauba maksumusest või tuleb tarbijal kanda toote hävitamisega seotud kulud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles