Tuhamäed tõmmatakse lamedaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Merko Ehitus on alustanud Kohtla-Järve poolkoksimäe ümberkujundamist; Skanska EMV kavandab Kiviõli mäel suuremaid töid aprilli keskelt. “Oleme seal juba umbes kuu aega vaikselt tegutsenud; võib öelda, et oleme alustanud mäe ümberkujundamist,” rääkis ASi Merko Ehitus projektijuht Tarmo Sinisaar, kelle sõnul on mahukamad tööd peatselt algamas. “Täie hooga praegu veel teha ei saa, tuleb oodata, kuni lumi sulab.”

Masinaid on mäe otsas juba näha, aga Sinisaare sõnul on neid seal veel vähe. “Aprilli teises pooles peaks tööd juba täie võimsusega käima, siis võib asjast pikemalt rääkida.”

Kuna projekt koosneb mitmest osast, jätkub osaliselt ka pro­jekteerimine. Alltöövõtjana tegutseb mäe ümberkujundamisel AS VKG Transport.

Kiviõli poolkoksimäel alustab AS Skanska EMV järgmisel nädalal ehituse ettevalmistustöid. “Täna veel kohapeal töid ei tehta - suuresti on viibimise põhjuseks olnud ilmastikutingimused -, kuid kindlasti alustatakse suuremaid töid aprilli keskel,” ütles ettevõtte kommunikatsioonijuht Kristi Saaremets.

Praegu käivad tema sõnul veel täpsustavad projekteerimistööd ning selle nädala lõpuks peaksid selguma ka alltöövõtukonkursside tulemused.

Kohtla-Järve ja Kiviõli tööstusjäätmete ning poolkoksiprügilad suletakse euroraha abil 2013. aastaks. Kohtla-Järvel suletakse ligikaudu 100 ha suuruse prügilaala keskkonnanõuetega vastavusse viimiseks õlitootmise jääkide pigijärved, kujundatakse jäätmemäe järsud nõlvad laugemaks, mille tulemusena kaotab mägi 30-40 meetrit kõrgust. Rajatakse vettpidav kattekiht, haljastus, pinna- ja nõrgvee kogumise ning pumpamise süsteemid ja puhastusseade ning tõkkesein ümber prügilaala.

20 ha suurusel Kiviõli poolkoksimäe alal suletakse fuussi­järved, mäe ümberkujundamise käigus teisaldatakse ligemale miljon kuupmeetrit poolkoksi, mägi kaetakse vettpidava kihiga ning haljastatakse. Ehitatakse ka nõrg- ja pinnasevee ärajuhtimise ning puhastamise süsteem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles