“Jazz-balleti klubi” avab uksed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Jazz-balleti klubi”: Anatoli Arhangelski (vasakult), Sergei Upkin, Marika Muiste, Daniel Kirspuu, Marta Navasardyan, Jevgeni Grib.
“Jazz-balleti klubi”: Anatoli Arhangelski (vasakult), Sergei Upkin, Marika Muiste, Daniel Kirspuu, Marta Navasardyan, Jevgeni Grib. Foto: Kristel Linnutaja

Käesoleva aasta jaanuaris jõudis publiku ette minu ja mu abikaasa Sergei Upkini esimene suurem lavastajatöö: rahvusooper Estonia kammersaalis etendus tantsulavastus “Jazz-balleti klubi”. Suur väljakutse tekitas esialgu nii erutust kui ka hirmu, esimene aplaus tõi aga ühtaegu kergendust ja joovastust.

Lavastuse loomise idee sündis juba aasta varem. Tuntud ja armastatud jazz-muusik Toivo Unt käis välja idee taaselustada Estonia teatris varem edukalt tehtud jazz-balleti formaat – laval on parimatest muusikutest live-bänd ja nende esitatava jazz-muusika saatel tantsivad balletiartistid. Nüüd aga soovisime minna sammukese edasi ja tuua jazz-bändiga kõrgtasemelise revüü asemel lavale täisväärtuslik, süžeega lavastus.

Alustada tuli muusika valimisest. Toivo Unt, lavastuse muusikaline juht, tutvustas meile Leedu helilooja Dainius Pulauskase loomingut. Tegu on elava legendiga – Toivo sõnul võib Pulauskase staatust Leedus võrrelda meil Olav Ehala või isegi Arvo Pärdi omaga. Tema fusion-mõjutustega jazzi juurde me jäimegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles