Teder: üksi haiglas viibivad lapsed vajavad hoolitsust

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigete vastuvõtt Tallinna lastehaiglas.
Haigete vastuvõtt Tallinna lastehaiglas. Foto: Priit Simson

Õiguskantsler Indrek Teder on seisukohal, et saatjata haiglas viibivate laste probleem vajab lahendust, sest lastel on lisaks ravile õigus ka hoolitsusele ning lähedusvajaduse korvamisele.

Menetluse ajendas ülemöödunud nädalal meedias kajastatud lugu Lääne-Tallinna Keskhaigla nakkuskliinikus ravil olnud kaheaastasest Narva-Jõesuu lastekodu lapsest. Õiguskantsleri hinnangul käitusid kliiniku töötajad lapse huve esiplaanile seades ning parimal võimalikul viisil, algatades talle tervisejärelevalve mõttes sobivama kodu leidmise.

Nakkuskliiniku 2010. aasta andmete põhjal oli umbes viiendik saatjata haiglas viibinud alla 10-aastastest lastest pärit asenduskodust, ülejäänud ehk suurem enamus olid tavaperede lapsed. Seega ei ole haiglas oma muredega üksi olemine mitte üksnes asenduskodu lapsi puudutav probleem.

Kuigi õdede ülesanne on lisaks kõikidele muudele töökohustustele viibida võimalust mööda maksimaalselt koos saatjata lapspatsientidega, ei jää õdedel praktikas laste juures olemiseks kuigi palju aega.

Samas kinnitasid nakkuskliiniku arstid ja õed üksmeelselt, et saatjata haiglas viibivad lapsed vajaksid rohkem tähelepanu ja tegelemist. Õiguskantsleri hinnangul on tegu üldisema probleemiga, mille lahendamine vajab põhjalikumat analüüsi ja konsulteerimist erinevate osapooltega.

Õiguskantsler teeb asjassepuutuvatele institutsioonidele järelepärimised, et selgitada, kui palju väikelapsi viibib haiglas saatjata ning koguda seisukohti, kuidas tagada neile lisaks ravile ja hooldusele ka hoolitsus ja lähedusvajaduse rahuldamine.

Menetluse raames külastasid õiguskantsleri kantselei nõunikud Lääne-Tallinna Keskhaigla nakkuskliinikut ja tegid ringkäigu osakonnas, kus menetluse ajendiks olnud laps oli ravil viibinud, tutvusid tema ravikaardiga ning arutasid koos kliiniku meedikute ja sotsiaaltöötajatega konkreetse juhtumi üksikasju. Õiguskantsler ei tuvastanud nakkuskliiniku tegevuses vastuolu seadustega.

Olemasolevate andmete põhjal ei saa väita, et lapsega käituti kliinikus hoolimatult. Vastupidi, töötajad näitasid üles tervitatavat initsiatiivi ja aitasid kaasa lapsele võimalikult kiiresti uue elukoha leidmisele Tallinna Lastekodus, mis muudab talle vajalikud tervishoiuteenused senisest hõlpsamini ligipääsetavaks, leiab Teder. Tegemist on lapsega, kelle tervislik seisund vajab regulaarset jälgimist. Seega ei vasta tõele sotsiaalmeedias esitatud väited, nagu oleks nakkuskliinikus viibinud terve laps. Lapse haiglas viibimine oli meditsiiniliselt põhjendatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles