Juhtkiri: inimene ja koer

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Koer on inimese kõrval elanud nii pikka aega, et teadlaste kinnitusel on koertel evolutsiooni käigus tekkinud loomariigis haruldane võime lugeda inimeste kehakeelt. Lisaks pidi koer olema ainus oma liigis, kes ei võta agressioonina inimese silmavaadet. Vastupidi, koerale otsa vaadates pidid looma ja tema peremehe ajus käivituma need närvirakud, mis käivituvad siis, kui inimene vaatab otsa väikesele lapsele. Empaatia, armastus, hoolimine.

Inimese kohta ütleb väga palju see, mil moel ta kohtleb oma lemmiklooma. Koera võib võtta omale igaüks, keegi ei kontrolli, kas inimene ka loomaomanikuks sobib. Alles olime tunnistajaks, kuidas üle Eesti otsisid sajad inimesed taga kaht kadunud koera. Nende leidjale oli pandud lausa 1000-eurone vaevatasu. Samas lugesime uudist selle kohta, kuidas keegi mitteinimene oli visanud tee äärde suletud spordikoti, millest leiti juba lagunev kerra tõmbunud koerake.

Eakas naine väärkohtles Lehtses koera. See loomapiinamisjuhtum on kurb näide sellest, mis saab, kui inimene ei anna endale aru, et ei tohiks lemmikut võtta, kuna ei saa temaga hakkama. Naine väärkohtles haiget koera, sealhulgas lohistas ja lõi. Ometi ei olnud ta klassikaline julmur, kes piinas looma selleks, et talle valu valmistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles