Mobiilse interneti kiirus sõltub asukohast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internet annab palju võimalusi.
Internet annab palju võimalusi. Foto: Elmo Riig

Mobiilse interneti katse andis kinnitust, et 3,5 G leviala on nii Tele2-l, Elisal kui ka EMT-l Järvamaal üsna korralik, ent millist teenusepakkujat eelistada sõltub suuresti piirkonnast.

Proovisime mobiilset internetti ligi kahe kuu jooksul eri punktides. Oluline on seejuures märkida, et kuna teenus areneb kiiresti, pole võimatu, et kaks kuud tagasi saadud tulemused oleksid praegu teistsugused.

Me ei nimetaks mõõtmise tulemusi üliheaks, kuid me otsisime ka paiku, kust oli tõenäolisem saada kehvem tulemus.

Võrreldes EMT-d teiste operaatoritega saab märkida ka, et teistest rohkem ühendas see arvuti 2G võrku, mis oli kiiruse poolest teiste operaatorite 3,5 G võrguga täiesti võrreldav.

Elisa reklaamib juba jaanuarist alates, et on katnud kogu Järvamaa 3,5 G levialaga, andes mõista, et loota on kiiret internetti. See vastab küll tõele selles mõttes, et tõepoolest 3,5G levi on olemas, kuid kiirused selles jäävad napiks.

Kõigi proovitud kohtade peale oli kolm punkti, kus ei saanud internetiühendust tekitada ühegi netipulgaga. Need olid Koigi vallas Vaali küla, Koeru vallas Abaja küla ja Türi vallas Tõrvaaugu küla.

Kõige kiirem ühendus õnnestus tekitada Türi vallas Ollepa külas Ollepa alajaama juures, kus EMT allalaadimiskiirus oli koguni 8,56 Mb/s, samal ajal kui Tele2 selles kohas võrku ei leidnudki.
Ollepa elanikud võiksid vabalt kaaluda ka Elisa mobiilse internetiga liitumist, sest ka selle kiirused oli seal muljetavaldavad: 3,92 Mb/s alla- ja 3.08 Mb/s üleslaadimisel.
Kokkuvõtvalt võib märkida, et testi põhjal kõige väiksem 3,5G leviala on Järvamaal Tele2-l ja kõige suurem Elisal.
Ent siin tuleb lisada, et umbes pooltes kohtades tegime proovi enne 16. veebruari ehk enne, kui EMT teatas, et on Järvamaa katnud 3,5G leviga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles