Alates neljapäevast võib kodulinde taas õues pidada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Kuna lindude gripp pole siiani Eestisse jõudnud ning Eesti maaülikooli ornitoloogide hinnangul on lindude ränne selleks kevadeks lõppenud, otsustas veterinaar- ja toiduamet tühistada 1. aprillist kuni mai lõpuni kehtinud lindude väljaspidamise keelu.

 Lindude gripi ohu vähenemisest hoolimata soovitab veterinaar- ja toiduamet siiski võimalusel jätkata lindude pidamist sisetingimustes, et tagada nende parem kaitse.

Olenemata lindude väljas pidamise keelu lõppemiset saab iga farmiomanik oma linde kaitsta, järgides kõiki loomatauditõrje seadusest tulenevaid bioohutusmeetmeid, näiteks tuleb piirata kõrvaliste isikute pääs lindlasse. Väga oluline on pidevalt teha näriliste ja putukate tõrjet.

Linnukasvataja peab olema kindel, et kõik, mis lindlasse viiakse, olgu selleks sööt, allapanu või muu materjal, poleks haigustekitajaga kokku puutunud. Lindlasse sisenedes peaks kindlasti olema võimalus desinfitseerida desomatil jalanõud ning seal kasutatavaid jalanõusid ja üleriideid ei tohiks kasutada ja kanda mujal.

Eestis peetakse kodulinde ligikaudu 3000 majapidamises. Suuri, üle tuhande linnuga munakanafarme on neist 33 ja üle tuhande linnuga broilerifarme 75, seega peetakse enamikku kodulindudest väikestes majapidamistes.

Lindude gripp on levinud suures osas Euroopas, sealhulgas ka Soomes ja Rootsis. Lähiriikidest on lindude grippi sel aastal diagnoositud veel Leedu ja Venemaa Kaliningradi oblasti lindudel.

Lindude gripp on väga nakkav ning ägedalt kulgev lindude viirushaigus, mida iseloomustab harja, lokutite ja näopiirkonna turse, isutus, uimasus ja munatoodangu langus kuni selle täieliku kadumiseni. Lindude suremus võib küündida kuni 100 protsendini.

Inimestele lindude gripp ohtlik ei ole, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju linnupidajatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles