Juhtkiri: valikute küsimus

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Pikaleveninud Rõmeda kergliiklustee saaga on jõudnud omamoodi kulminatsioonini. Vähemalt tänavuseks aastaks ja praeguse vallavalitsuse võimuloleku ajaks on selge, et kergliiklusteed Rõmedale ei tule. Teatud mõttes annab see inimestele rahu, samas jättis valla asjaajamine külaelanikele kibeda meki suhu.

Kergliiklusteed lubati inimestele ammu. Lubadus on muidugi midagi sellist, mille üle saab vaielda – kas lubaduseks saab lugeda ka nõusolekut, mitte eitamist või üksnes käsi piiblil vandumist ja kolme veretilga loovutamist, ei tea.

Veel 20. aprillil ilmunud usutluses lausus Erich Petrovits, et plaanis on sel aastal puud maha võtta ja trass sisse saada, et loodusliku kattega tee teha. Kolmapäeval nimetas vallajuht öeldut ennatlikuks, sest vallal kergliiklustee raha kusagilt võtta pole.

Kadrina ei ole üldse väike vald ja raha on kõigil alati vähe. Ometi on omavalitsusi, kes jaksavad vähehaaval, kasvõi igal aastal jupikese teed tehes pakkuda oma valla elanikele kergliiklusteel liiklemise võimalust.

Valikuid tuleb teha, see on loomulik. Aga siis tuleb rahvale selgitada, mis on vallale turvalisest liiklemisest olulisem.

Vinni vald on selle hea näide. Varsti saab Rakverest Vinni valda sõitma asudes kergliiklusteelt lahkumata linna ka tagasi jõuda.

Kadrina vald ehitas kergliiklustee, mis viib Huljale, kuid sealt edasi mitte. Vallaelanikelt on kuulda olnud, et nii mõnigi käiks suvisel ajal Rakverre jalgrattaga, kui oleks ainult kergtee, mida mööda turvaliselt liigelda. Saaks ise oma aega sättida ega peaks bussidest sõltuma.

Valikuid tuleb teha, see on loomulik. Aga siis tuleb rahvale selgitada, mis on vallale turvalisest liiklemisest olulisem.

Rõmeda elanikud praegu ilmselt ei tunne, et neist hoolitakse, sest aastaid on miski kuskil alati olulisem olnud.

Veel üks valik: Sauna tänava kohtuvaidlusele on vald kulutanud enam kui 10 000 eurot (vallavanem 20. aprilli Virumaa Teatajas). Ilmselt kulub enamgi, sest vaidlus pole lõppenud ja tippadvokaatide taskusse tiksub jätkuvalt kenake summa.

10 000 eest saaks näiteks puid maha võtta või multši osta. Midagi ikka saaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles