Mõte: automobiilid ja televiisorid maksu alla?

Sander Liivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sander Liivak.
Sander Liivak. Foto: Agnes Aus

Eestit peetakse kõrge maksukoormusega riigiks, aga näiteks Soomega võrreldes puuduvad meil mitmed maksud, näiteks kinnisvara-, tehingu-, pärandi-, auto- ja rahvusringhäälingumaks. Meil arvatakse, et automaksu kohust täidab mootorikütuse aktsiis: mida rohkem sõidad, seda rohkem maksad. Kütuseaktsiis on kasutusel ka Soomes, aga seal on veel kaks automaksu: sõiduki esmaregistreerimisel tasutav autovero ja igaaastane ajoneuvovero.

Rahvusringhäälingumaks (yleisradiovero, Yle-vero) võeti Mandri-Soomes 2013. aastal kasutusele senise telerimakse (televisiomaksu) asemel.

Uus maks ei sõltu enam teleri olemasolust, vaid seda peavad maksma kõik kodanikud, välja arvatud umbes kolmsada tuhat väikese sissetulekuga isikut. Tänu sellele lõppesid eraelu puutumatuse rikkumise piiril balansseerivad kontrollkäigud salavaatajate tabamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles