Ruth Kalda: perearstid kaaluvad visiiditasu

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruth Kalda on ka Tartu Ülikooli peremeditsiini professor.
Ruth Kalda on ka Tartu Ülikooli peremeditsiini professor. Foto: Erakogu

Perearstide seltsi juhi Ruth Kalda sõnul on perearsti visiiditasu kehtestamine arutusel, ent praegu ei tohi ükski perearst ükskõik mis ettekäändel tasu võtta.
 

Kuidas selle perearsti visiiditasuga on? Kas perearst üldse võib praegu patsiendilt mingit tasu võtta?

Kuna seadus praegu perearstil visiiditasu ette ei näe, siis ei tohi seda tõesti ühegi sildi all võtta. Seadus on ­seadus ja patsient ei pea perearstikeskuse olme parandamist kinni maksma. See, et mõnel pool makstakse, näitab aga, et inimesed on tegelikult valmis selle teenuse eest tasuma.

Perearstide selts ongi algatanud arutelu visiiditasu mingil kujul kehtestamise üle. Milleks see hea võiks olla?

Oleme seltsiga tõesti seda meelt, et sel teemal võiks diskuteerida ja mingi omaosalus võiks siingi patsiendil olla. Kindlasti ei hakka see kehtima kõigile, ja see, kes peaksid perearsti juures visiiditasu maksma ning kellele see kompenseeritakse, tuleb alles selgeks vaielda. Püsiva sissetulekuta ja vähekindlustatud inimesed ei peaks seda kindlasti maksma.

Perearsti teenus peab jääma kõigile kättesaadavaks ja see kättesaadavus peaks isegi paranema. Visiiditasul võiks aga olla inimestele teatud korralekutsuv mõju: see paneks neid natuke rohkem mõtlema, enne kui sammud arsti juurde seavad. Teiseks tunnetab patsient omaosalust makstes rohkem ka enda rolli ja vastutust oma tervise eest.

Kas igavusest arsti juures käijaid on siis tõesti nii palju?

Üsna sageli tuleb vastuvõtule inimesi, kellel midagi kurta polegi, kuid kes ütlevad, et astusid lihtsalt postkontorisse või poodi minnes ka tohtri juurest läbi. Küllalt palju on neid, kes tahaksid iga nädal tulla oma vererõhku, veresuhkrut ja kolesterooli mõõtma, samas pole nad ise midagi ette võtnud nende näitajate normiviimiseks.

Samas ei saa eitada, et mõnel juhul võib pelgalt arsti juures käigul tervistav mõju olla. Aga sel juhul piisaks ehk ka vestlusest pereõega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles