EV100: Eestlased ja nende asjad: Linnasepress

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnasepress.
Linnasepress. Foto: Marianne Loorents

Linnased on idandatud teravili, mida kasutatakse õlle ja kalja, aga ka piirituse ja pärmi valmistamisel. Linnaste valmistamiseks leotatakse teravilja vees kaks kuni neli päeva ning seejärel idandatakse.

Väike-Maarja külje all asuva Tisleri talu peremees Hanno Tamm rääkis, et õllelinnas “kasvas” seitse, samakalinnas aga kümme päeva. Ja kui linnas oli “kasvanud” ehk idandunud, lasti see pressi vahelt läbi.

Õlle tegemisel pandi purustatud linnased ahju pruunistuma – mida kauem linnaseid pruunistati, seda tumedam tuli õlu. Puskari ajamisel pandi aga purustatud linnased otse meskisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles