Ettevõtluse võimalikkusest maal

Urve Palo
, ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Palo.
Urve Palo. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Ettevõtlus maal peab kasvama. Tehnovõrkudega liitumise toetus, energiaintensiivsetele ettevõtetele hinnasoodustused, lihtsustatud korras riigilt maa taotlemine – nende tegevustega tahab riik maapiirkonna ettevõtlusele hoogu juurde anda.

Inimesed elavad seal, kus paiknevad töökohad. Omavalitsusi, kuhu on inimesi viimase seitsme aasta jooksul juurde tulnud, on 210-st (ühinemisi arvestamata) 28. Umbes 43% rahvastikust elab Harjumaal ja ligikaudu 31% Tallinnas. Eesti rahvastik vananeb ja väheneb. Kuidas seda tendentsi peatada? Vana tõde on see, et lapsi sünnib rohkem maal kui linnas ja riik on rikkam, ebavõrdsus väiksem ning ühiskond tervikuna õnnelikum, kui regionaalne areng on riigis ühtlane.

Järelikult tuleb teadlikult toetada töökohtade teket väljaspool suurlinnu. Valitsusel on selleks mitu plaani alates riiklike töökohtade väljaviimisest Tallinnast, lisavahendite suunamisest teede ehitusse ja transporti kuni nüüdisaegsete munitsipaal-üürielamute rajamise ja viimase miili väljaehitamise toetamiseni välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles