Terviseamet: suvel võib tekkida grillsöe kriis

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil grillsüsi.
Pildil grillsüsi. Foto: Postimees/Scanpix

Puusüsi on aine, mis peab olema enne turule viimist registreeritud Euroopa Kemikaaliametis. Terviseameti teatel on Eestis seda teinud vaid kaks ettevõtet. Puusöe vähene registreerimine võib aga tekitada suvel grillsöe defitsiiti või kallinemist või ohustada ettevõtete tegevust.


Euroopa Ühenduses kehtib 2007. aastast ainete tootmist, turuleviimist ja kasutamist reguleeriv määrus, mis käsitleb kemikaalide registreerimist, hindamist, autoriseerimist ja piiramist. Selle määruse alusel on ka puusüsi aine, mis tuleb turule viimiseks registreerida.

Kõik täna turul olevad ained, mida toodetakse või imporditakse alates ühest tonnist aastas, peavad olema kas eelregistreeritud või sõltuvalt kogusest juba registreeritud 1. detsembriks 2010.

Eestis on enne lähenevat grillihooaega vajaliku registreerimisprotsessi läbinud teadaolevalt vaid kaks ettevõtet. «Sellest võib järeldada, et meil kas pole rohkem ettevõtteid, kes toodaksid või impordiksid puusütt alates ühest tonnist aastas või nad ei ole teadlikud neile rakenduvatest kohustustest,» teatas terviseamet.

Registreerimata ainega turul olla ei tohi. Ettevõttel, kes alles täna avastab, et ta oleks pidanud oma aine eelregistreerima või peab registreerima, ei tule tootmist lõpetada, vaid alustada koheselt registreerimise protsessi. Registreerimiskohustused laienevad ka kõigile neile importijatele, kes toovad erinevaid aineid turule väljastpoolt Euroopa Ühendust.

Registreerimiskohustusest on vabastatud kõik looduses esinevad ained, juhul kui neid ei ole keemiliselt töödeldud. Grillsüsi saadakse aga keemiliste protsesside tulemusel, mistõttu kuulub see registreerimiskohustuse alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles