Kaheksa praktilist nõuannet avatud talude päevaks

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avatud talude päeval saab kitsedega tõtt vaadata, hobuse seljas istuda ja uurida, kuidas see talupidaja elu praegusel ajal ikkagi käib.
Avatud talude päeval saab kitsedega tõtt vaadata, hobuse seljas istuda ja uurida, kuidas see talupidaja elu praegusel ajal ikkagi käib. Foto: Sille Annuk

Juba homme, 23. juulil kutsuvad kolmanda üleeestilise avatud talude päeva raames 280 talupidamist ja põllumajandustootjat külla. Küllakutsujad annavad nõu, kuidas saaks päev sujuvalt ja kõigile nauditavalt kulgeda.

Tutvu eelnevalt talude programmiga. Nii saad kõige huvipakkuvamad kohad välja valida ja külastada neid kellaaegadel, mil programmis on sinu pere jaoks kõige põnevamad tegemised. Ole kena ja pea kellaaegadest kinni. Programmiga saad tutvuda veebilehel www.avatudtalud.ee.

Riietu nii, et farmielu su tuju ei rikuks. Loomakasvatuses on ikka oma iseloomulikud lõhnad – arvesta sellega ja riietu vastavalt. Vihmase ilma korral võta kaasa kummikud ja vihmariided.

Ole kena ja järgi vastuvõtjate juhiseid. Sa tuled ju taludesse ja põllumajandusettevõtetesse külla. Kui liikumiseks lubatud alad on eraldi märgitud, siis pea neist kinni. See võib olla vajalik sinu enda, su laste, aga ka talu loomade turvalisuse huvides.

Pargi auto selleks ettenähtud kohta. Teepervedele parkides jälgi, et sa ei takistaks liiklust ja ohutus oleks tagatud.

Võta kindlasti kaasa hea tuju ja uudishimulik meel. Maal on ju mõnus uudistada ja päeva nautida! Küsi pererahvalt küsimusi ka, nii saad kõige paremini teada, kuidas see Eesti toit ikkagi kasvab ja kuidas maaelu käib.

Võta kaasa sularaha. Kuigi külastused on tasuta, võib programmis olla põnevaid töötubasid, kus saab osaleda sümboolse tasu eest. Samuti saab paljudes kohtades osta maitsvat talutoitu, millest sa ju ei taha ilma jääda. Aga talus pangaautomaati pole.

Jäta võimalusel oma lemmikloom koju. Säästad taluloomi ja ka oma karvast sõpra. Kui ta on sul siiski kaasas, tuleb järgida võõrustajate juhiseid. Kui tahad kindlasti koos lemmikloomaga talusid külastada, helista palun ette ja räägi pererahvaga läbi.

Tee vahvast päevast pilte ja jaga neid Instagramis või avatud talude päeva Facebooki-lehel märkega #avatudtalud. Siis saavad päevast osa ka need, kes mingil põhjusel osa võtta ei saa.

Naudi päeva!

23. juulil toimub kolmas üleeestiline avatud talude päev, kus osaleb kokku 280 talupidamist ja põllumajandustootjat. Esimene avatud talude päev toimus 2015. aastal, kui oma uksed avas külastajatele 147 talu ja põllumajandustootmist ning taludesse tehti ligikaudu 45 000 külastust. 2016. aastal osales 234 talu ja tehti ligikaudu 85 000 külastust.

Avatud talude päev kuulutatakse avatuks 23. juulil kell 10 Kaspri talus Tartumaal. Külastajad saavad näha nii suuri farme kui ka väiksemaid talusid, nüüdisaegset põllumajandustehnikat ja väiketööstusi, loomi ja taimi. Kohapeal saab maitsta ehedat talutoitu ja osta kaasa kohalikke tooteid.

Talusid aitavad leida kaks eestimaist nutirakendust LiveTeam ja Navicup, paberkaardid leiab Olerexi ja Alexela suurematest tanklapoodidest ning Rimi lettidest „Talu toidab”.

Avatud talude päeva korraldavad maaeluministeerium, maamajanduse infokeskus, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda ning Eestimaa Talupidajate Keskliit. Korraldamisse on kaasatud ka kohalikud LEADER-tegevusgrupid ja Eesti külaliikumine Kodukant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles