Juhtkiri: kaks ja pool kuud

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Eile oli esimene vali-mind-mees Rakvere Keskväljakul hiiglasliku plakati näol platsis. Veidi vähem kui poolteist kuud tuleb meil posti otsas ja majaseinal valimiskampaania tegemist kannatada, kuid mine sa tea, ehk on isegi mõni, kes just välireklaamide toel 15. oktoobri valimistel oma otsuse langetab.

Enamikus kohtades valimised kindlasti toimuvad, kas aga ka Väike-Maarja vallas, sõltub suuresti sellest, milline on riigikohtu otsus Rakke valla kaebuse kohta ja millal see tuleb. Valimistoimingute ajakava seisukohast on väga oluline 16. august, sest sellest päevast algab kandidaatide esitamine ja ka valimisliitude registreerimine. Teoreetiliselt on võimalik, et hilisemat kuupäeva kandev kohtuotsus võib valimised ka mõnes kohas edasi lükata.

Kindel on aga see, et valimisvõitlus tuleb tänavu pingelisem kui kunagi varem, sest ihaldatud volikogukohti on maakonna peale päris mitmekümne võrra vähemaks jäänud. Tahtjate arv aga ilmselt eriti palju kahanenud pole.

Praegu on lahtiseid otsi veel väga palju. Suuri sõnu teevad kõik, ent tegelikult on näiteks Rakveres hetkeseisuga teada vaid kolme erakonna linnapeakandidaat. Väiksemates kohtades pole aga veel üldse erilist liikumist märgata.

Praeguste pisivaldade valijad peavad aga seljad kokku panema ning seisma hea selle eest, et nende kandi hääl uue suurvalla volikogus ka kõla saaks.

Skandaalikesele paneb tuld alla vaid reformierakond, kes lubab enda ridadest välja heita need, kes valimisliitudes reformierakonna vastu kandideerivad. Tuntumatest tegelastest ähvardab siin kandis see Kunda linnapead Kaido Veskit.

Praeguste pisivaldade valijad peavad aga seljad kokku panema ning seisma hea selle eest, et nende kandi hääl uue suurvalla volikogus ka kõla saaks.

Kasvõi nii, et Rägavere ja Laekvere kant uues Vinni vallas pelgaks karulaaneks ei jääks, vaid et sealsed inimesed kellegi enda seast uude volikogusse hääletaksid.

Kui Rakveres ja Kadrinas valimised mingeid uuendusi kaasa ei too, siis mujal on ju olukord täiesti muutunud ning seda enam peab valija kaaluma, milline otsus oktoobris teha. Ning valimisteni polegi ju enam väga palju aega jäänud – kõigest kaks ja pool kuud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles