Eestlased ja nende asjad: hobuse rautamise riistad

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hobuse rautamise riistad.
Hobuse rautamise riistad. Foto: Marianne Loorents

Ühes korralikus talus olid hobuse rautamiseks vajalikud riistad ikka olemas ja võtta pidi olema ka latt hobuserauda. Tisleri talu peremehe Hanno Tamme sõnul loeti meistersepaks seda, kes latist kahe kuumutamisega hobuseraua valmis tegi.

Pildile jäänud kastis on kolmele vanale hobuserauale lisaks kaks värkrauda, mõnes kõnepruugis ka värkimise riista. Sellega lõigati hobuse kabjaalust siledaks. Värkraua laiema otsa pani värkija endale vastu rinda ja lükkas seda oma keha raskusega. Paistab ka peenviimistluseks mõeldud raspel, millel on neli tihedust. Ja haamrit läks loomulikult vaja hobuseraua naelutamiseks.

Hobuseid tuleb rautada, sest kapjade kasvamine ja kulumine ei pruugi tasakaalus olla – kõik sõltub sellest, millisel pinnasel loom liigub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles